New York ukinuo podjelu na „ženske“ i „muške“ toalete

svalacionica

Svi stanovnici New Yorka, kao i svi oni koji su ondje samo u prolazu, od sada mogu koristiti javne gradske toalete u skladu s osjećajem vlastitog rodnog identiteta, a ne s obzirom na spol. Odluku je potpisao demokratski gradonačelnik Bill de Blasio i time smjestio New York u društvo najprogresivnijih gradova koji brinu o svojim transrodnim stanovnicima. Vjeruje se kako će nova odluka pomoći transrodnim osobama kojih u New Yorku trenutno ima oko 25.000.

„Vjerujemo kako štiteći prava jedne naše zajednice štitimo prava cijele zajednice“, izjavio je njujorški gradonačelnik.

Odluka u praksi znači da će transrodna osoba koja se osjeća ženom iako je po spolu muškarac moći ići u „ženski“ toalet. Također, osoba koja je po spolu žena a osjeća se muškarcem moći će koristiti „muški“ toalet. Nitko im to više neće moći braniti, a svoju transrodnost neće morati ni na koji način dokazivati.

Odluka u praksi znači da će transrodna osoba koja se osjeća ženom iako je po spolu muškarac moći ići u „ženski“ toalet. Također, osoba koja je po spolu žena a osjeća se muškarcem moći će koristiti „muški“ toalet. Nitko im to više neće moći braniti, a svoju transrodnost neće morati ni na koji način dokazivati

Odluka se ne odnosi samo na gradske toalete već i svlačionice. Iako je ova promjena razveselila sve transrodne osobe (prema nekim istraživanjima svaka četvrta takva osoba ima negativno iskustvo zbog korištenja rodno neodgovarajućeg toaleta), uznemirila je one koji strahuju od zlouporabe zakona. Naime, ovim zakonom indirektno je ukinuta podjela na „muške“ i „ženske“ toalete. Kao što transrodne osobe mogu bez dodatnog objašnjavanja ili dokazivanja svoje rodnosti koristiti bilo koji toalet, tako i drugi mogu isto učiniti. Spominju se moguće neugodnosti zbog ulaska muškaraca u ženske toalete ili svlačionice. No, ako je vjerovati statistici strah je neopravdan. Naime, takvi incidenti za sada nisu zabilježeni u 12 američkih zemalja koje imaju slične zakone s ciljem zaštite transrodnih osoba. Veća je šansa, tvrde upućeni, da su žrtve napada i ponižavanja same transrodne osobe.

Odluka je utemeljena na mišljenju gradskog Povjerenstva za ljudska prava. Ona se za sada odnosi samo na javne ustanove, dok su privatne izuzete iz zakona.

Leave a Reply