U ime obitelji

razvod

Političari i analitičari vrište da nestajemo. Eto, dotle je došlo. Neće nas više biti. Nit’ se itko u Hrvatskoj više razmnožava, nit’ oni koji su razmnožavanjem nastali više žele živjeti ovdje. A svi koji su manje-više dobrim dijelom krivi za ukupni raspad sada u ime obitelji lamentiraju o soma eura za svako novorođeno dijete. Tisućica. Na čelo, zalijepiti kao flaster koji liječi sve probleme.

Znamo tko će nas spasiti – Karamarko i novac Europske unije. No tko je kriv?

Udbaši? Hadezenjare? Crkva? Krkani? Lopovi? Glup narod? Ljudi gušteri koji Hrvatsku žele isprazniti pa pretvoriti u golf teren s pogledom na more? Ili katastrofalna socijalna situacija o kojoj govore svi & posvuda – ne samo kod nas nego i dalje, u toj mitskoj Europi kojoj kao pripadamo, a koja bilježi jednake trendove po svim statistikama: mladi se ne žele ženiti niti rađati djecu.

Koji im je?

Puno je potencijalnih odgovora, ali kad se sve stavi na jednu hrpu, jasno je da je ekonomska nesigurnost – glavna čar neoliberalne “slobode” – tek jedna od komponenti u koktelu.

Uz SAD i Kubu na dnu popisa od deset odabranih, Top 10 zemalja s najviše razvoda na svijetu predvodi Europa – stara i nova. U Skandinaviji brakovi ionako nisu popularni, ali malo južnije, gdje se u brak još i vjerovalo, vidimo da ta vjera baš i nema dugi rok trajanja: Francuska, Estonija, Luksemburg, Španjolska, Portugal, Mađarska i Češka zemlje su pri vrhu liste negativnog trenda, a predvodi ga Belgija na tronu. Zemlja u kojoj opstane svega trećina brakova, a svake godine nestane ih 32.000.

U Hrvatskoj su svadbe još uvijek fetiš, kao iz Balaševićevih pjesama i Disneyjevih crtića. Veliki sajmovi vjenčanja reklamiraju se na jumbo plakatima i postaju centralne seoske priredbe, jedan od potpornih stupova umiruće ekonomije; životne ušteđevine troše se na janjetinu i video režiju pijanke, a svejedno po svim postojećim statistikama od 2013. pa naovamo, svaki treći brak ode kvragu.

Kakva je to tek šizofrenija?

U 2013. pukle su 5992 bračne zajednice, najviše u posljednjih 36 godina. U odnosu na 2012., registrirano je čak 1724 razvoda više. Rođeno je 1832 djece manje nego prethodne godine. Čak šest posto razvedenih parova bilo je starije od 60, a brojkama dominiraju osobe sa sjevera Hrvatske, stare između 30 i 39 godina. Prosječno trajanje bračnih voda je 10 do 14 godina. Onda kad se ne razvode, mladi se ni ne žene, tj. to čine u sve manjem broju. Onda kada se žene, to čine sve kasnije: godine 1989., žene su se udavale s 23. Sada je prosjek 27.

Činjenica jest da me na pisanje ovog teksta potaklo to što sam u posljednjih mjesec dana upoznao pet, šest samohranih majki. Sve redom u srednjim tridesetima ili ranim četrdesetima, sve redom financijski dobrostojeće, ali bez želje da trpe bulšit druge strane nakon što su se godine sreće iz holivudskih romantičnih komedija istopile pod teretom stvarnosti. Niti jedan od brakova nije završio zato što se nije imalo novca.

Krive su, jelte, okolnosti – raskorak želja i mogućnosti. S puno seksualnih afera u bubnju, pojednostavljenima, gotovo serviranima revolucijom komunikacije mobilnom telefonijom. Društvo nikad nije bilo “seksualiziranije”, a mogućnosti dolaska do seksa nikada nisu bile veće – šeme o monogamiji do smrti teško se mogu prodavati generaciji odrasloj na YouPornu i Tinderu. Nadodajte na to gašenje početne euforije koje se odbijalo trpjeti s gašenjem društvene stigme razvoda i dobili ste tzv. krizu braka, još jednu moralnu paniku koja nije rezervirana isključivo za Hrvatsku. Očito je da zapadno društvo doživljava generalni shift, još jedan spori, ali tektonski pomak temeljnih vrijednosti, pri čemu se tradicionalni brak našao na silaznoj putanji interesa.

Ponavljam: financijska nesigurnost jest dio priče, ali brak kao da jednostavno posve ispada iz mode!

Prošlogodišnje američke brojke vrte se oko 70 posto neoženjenih muškaraca u dobi od 20 do 34 godine, koji umjesto da krenu putem roditeljske tradicije, žive – kako kaže Janice Shaw Crouse, autorica knjige “Marriage Matters”, konzervativna kritičarka feminizma i “moralnog relativizma” – u stanju “neprekinutog puberteta”. Žene su također sve manje zainteresirane za brak. Ganjaju karijeru, a ako i žele dijete, ne traže nužno partnera. Oko 57 posto djece u SAD-u danas se rađa izvan braka.

Prva velika promjena dogodila se prelaskom iz ere lovca sakupljača u poljoprivredu, kada je čovjek kroz brak i obitelj pokušao definirati nasljednika novog fenomena: privatnog vlasništva. Nekoliko desetaka tisuća godina kasnije, čini se da smo na pragu nekih novih, hibridnih formi. Obitelj je nastala s kapitalizmom, kapitalizam će obitelj i ubiti

Medijske zvijezde postaju tzv. “egzorcisti stida”, kako sebe naziva Christopher Ryan, autor bestselera “Sex At Dawn”, jedan od predvodnika novog vala intelektualaca koji u smrti tradicionalne bračne ideje ne vide ništa loše; dapače, doživljavaju ga kao konačno skidanje vela neiskrenosti vrste te odbacuju kao biološki, evolucijski i antropološki jako teško ostvariv proizvod civilizacije, a ne prirode.

Otvoreni brakovi, svinganje i poliamory, pojmovi koji sve više ulaze u mainstream, postaju i sve popularniji koncepti zajedničkog življenja, a u porastu je i ljubav bez zajedničkog življenja, tzv. LAT relationships, living-apart-together, o čemu sociolozi pišu disertacije zadnjih 15 godina. Posebno su popularni na Sjeveru Europe, gdje se pojam obitelji i braka sustavno i namjenski dezintegrira posljednjih tridesetak godina, sa Švedskom, Danskom, Norveškom i Finskom kao predvodnicima. Da bi danas u jednom Berlinu, recimo, “živjeti odvojeno” postao pravi gradski hit. Odvojeno, ali u braku – svako u svom stanu sa slobodom i ljubavnicima, ali uz odgoj zajedničke djece. Combo starog i novog, kao svojevrsna nova tranzicija.

Prva velika promjena dogodila se prelaskom iz ere lovca sakupljača u poljoprivredu, kada je čovjek kroz brak i obitelj pokušao definirati nasljednika novog fenomena: privatnog vlasništva. Nekoliko desetaka tisuća godina kasnije, čini se da smo na pragu nekih novih, hibridnih formi. Obitelj je nastala s kapitalizmom, kapitalizam će obitelj i ubiti.

Uglavnom, sve zajedno fenomeni koje bez beda rješava soma eura…

Leave a Reply