“Nacionalni sram dolazi u prvi plan”

krist

Inicijativa Kulturnjaci 2016 održala je u utorak u prepunom Novinarskom domu protestnu tribinu „Zašto smo potpisali“ na kojoj je, po tko zna koji put, zatražena ostavka ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Sudionici tribine ukratko su objasnili razloge zašto traže ostavku kontroverznog ministra, ističući njegove revizionističke povijesne stavove, nekompetentnost i neshvaćanje kulture.

„Ministar temeljno ne shvaća što bi trebao raditi. Na čelu ministarstva kulture ne može biti osoba koja želi uskratiti slobodu drugačijim ljudima“, rekla je spisateljica Ivana Simić Bodrožić, otvoreno kritizirajući ministrov angažman u odboru inicijative „U ime obitelji“. Dramaturg Goran Sergej Pristaš upozorio je kako ne smijemo dopustiti da ova situacija postane normalna. „To da je Hasanbegović ministar kulture ne može postati normalno“, istaknuo je dramaturg.

Glumica Urša Raukar, inače jedna od pokretača inicijative, kazala je na početku tribine kako je dosad više od 4000 kulturnjaka i građana potpisalo peticiju za smjenu ministra. Peticiju su kaže predali u Vladu, no iz nje, za sada, nije stigao nikakav odgovor. Ugledni kazališni redatelj Paolo Magelli izjavio je pak kako Hasanbegović nije dostojan biti ministar kulture jer je isključiv te ima ekstremne stavove. „On pripada kulturi užasa. Oko malog mozga ima ugrađeno treće oko koje gleda unatrag“, izjavio je Magelli. Više sudionika je izrazilo zabrinutost drastičnim skretanjem Hrvatske u desno, ističući kako Hrvatska ide smjerom Mađarske i Poljske. „Zagreb, Budimpešta i Varšava tvore ‘trojni pakt’“, kazao je Magelli.

Redatelj Zvonimir Jurić ocijenio je kako ministar Hasanbegović vodi politiku jednoumlja i pokušava ugušiti kulturnu scenu. “On s filoustaških pozicija počinje temeljitu čistku”, rekao je Jurić. Ugledni književnik Zoran Ferić nije previše ulazio u analizu ministrovih poteza i stavova. Umjesto toga, svoj potpis za njegovu smjenu obrazložio je čitanjem pjesme Jama, Ivana Gorana Kovačića.

Kako pobunjeni kulturnjaci strahuju da u moru drugih afera i kontroverznih imenovanja u Vladi javnost ne zaboravi ministra Hasanbegovića, najavili su niz drugih događaja, prosvjeda, koncerata i sličnih inicijativa kroz koje će ukazivati na štetu koju Zlatko Hasanbegović čini Hrvatskoj. Jer, kako je netko iz publike zgodno rekao, koliko god nam nacionalni osjećaji nisu važni, sa Zlatkom Hasanbegovićem u novoj Vladi „nacionalni sram dolazi u prvi plan“.

Leave a Reply