Švicarska zamalo ugurala u Ustav Markićinu definiciju braka

švicarska

Švicarci su, složit će se mnogi, prvaci neposredne demokracije. Preko polovice referenduma koji se održavaju u čitavom svijetu, održavaju se upravo u toj alpskoj zemlji. U inflaciji referenduma (samo u 2016. godini švicarski državljani će direktno odgovoriti na čak devet referendumskih pitanja), neke inicijative, kao i rezultati glasanja, nepravedno ostanu u sjeni medijski zanimljivijih ili aktualnijih događaja.

Tako je posljednji švicarski referendum, održan u nedjelju 28. veljače, obilježila ksenofobna inicijativa nacionalističke Švicarske narodne stranke (SVP), trenutno najsnažnije stranke u zemlji, o automatskom deportiranju stranaca iz zemlje, čak i u slučaju bezazlenog krivičnog djela, primjerice lažnog svjedočenja. Njihov prijedlog na kraju ipak nije prošao jer ga je čak 58,9 posto glasača odbilo.

Istog dana, Švicarci su glasali o još jednoj perfidnoj ideji, ovaj put u režiji Kršćanskih demokrata, a koja je nepravedno prešućena u medijima. Odlučivalo se o tome trebaju li bračni parovi u Švicarsko plaćati jednake poreze kao i parovi u izvanbračnim zajednicama. Kršćanski demokrati smatraju da bi svi trebali plaćati jednake poreze odnosno imati jednake olakšice, pa su zato i pokrenuli inicijativu protiv „bračne nejednakosti“. Zašto bi bračni parovi bili privilegirani u odnosu na vanbračne zajednice i zašto bi plaćali manje poreze? To u suštini nije pošteno. Izvanbračni parovi također moraju imati pravo na porezne olakšice. Na prvi pogled riječ je o inicijativi koju bi svatko razuman morao podržati.

No, iza nje se krila prilično perfidna igra kojoj je za cilj bilo u Ustav uvesti definiciju braka kao zajednice koju isključivo čine žena i muškarac. Naime, da je referendum prošao upravo bi ta rečenica bila dodana u Ustav čime bi Švicarska na mala vrata definitivno zatvorila mogućnost istospolnih brakova. Dakle, da ponovimo, ideja je bila ukinuti bračnu i vanbračnu nejednakost (porezne olakšice i za parove koji nisu u braku) ali u isto vrijeme nametnuti u Ustav isključivu definiciju braka. No, švicarski birači odbili su i ovu inicijativu. Na koncu njih 50,8 posto bilo je protiv, a 49,2 posto za. Protiv poreznih olakšica za izvanbračne parove, ali za istospolne brakove. Tijesno, ali dovoljno za opstanak ideje o istospolnom braku i pravoj bračnoj jednakosti.

Leave a Reply