Zdravko Mamić mora se ispričati zbog diskriminacije LGBT osoba

zdravko.jpg

Prema odluci Vrhovnog suda Zdravko Mamić, predsjednik Dinama, mora se ispričati zbog diskriminacije LGBT osoba. Mamić je izjavio da u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo kao “kao baletana, tekstopisca i novinara”. Uz to, Sud je zabranio Mamiću ponavljanje dijela, što znači da predsjednik Dinama u budućim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama. Može li Mamić bez mržnje istupati, uskoro ćemo, vjerujem, saznati.

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije pozdravljaju presedansku odluku Vrhovnog suda. Kako stoji u njihovom priopćenju, Vrhovni je sud zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju. „S obzirom da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružene tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju“, ističu u priopćenju.

Valja reći da su udruge pokrenule postupak protiv Mamića još u studenom 2010. , što znači da se na presudu čekalo punih pet godina. Iako je poznata tromost hrvatskih sudova, diskriminacijski postupci se vode prema žurnoj proceduri, a na presudu se ne čeka više od pet godina.

„Uzimajući u obzir trenutni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih/nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj“, stoji u priopćenju.

Foto: Denis Lovrović

Leave a Reply