Kina otvara pitanje istospolnih brakova

konfucije1

Kina je, tvrde mnogi, na dobrom putu da pretekne Sjedinjene Države i postane najveće gospodarstvo na svijetu. Prema paritetu kupovne moći ona je već sada na svjetskom vrhu, iako je kineski bruto domaći proizvod (prema uobičajenoj metodi mjerenja) još uvijek upola manji od američkog.

Kako god bilo, Kina u mnogo čemu sustiže i prestiže Sjedinjene Države. Prošle je godine, po prvi put, premašila SAD po broju milijardera. Sve je bliže Washingtonu i kad je riječ o razvoju satelitske tehnologije, a 2015. godine skinula je s trona Hollywood i postala lider na svjetskom filmskom tržištu. Dvostruko više Kineza nego Amerikanaca ima pristup Internetu (jest da ih je milijarda više, ali ipak…), sve uspješniji su na Olimpijskim igrama, a Kina bi uskoro trebala prestići Sjedinjene Države i postati najveći konzument čileanskih vina.

Kad je riječ o ljudskim pravima, Kina, nažalost, još uvijek značajno zaostaje za Sjedinjenim Državama, iako i tu korača prema naprijed. Prije samo nekoliko dana kineski sud otvorio je slučaj koji bi mogao promijeniti budućnost istospolnih parova u toj zemlji. Sun Wenlin, 26-godišnjak iz Changshaija, podigao je sudsku tužbu protiv države jer mu je uskraćeno pravo na brak. Wenlin se u lipnju prošle godine pokušao oženiti za partnera no, kako su obojica muškog spola, zahtjev im je odbijen uz objašnjenje kako je brak zajednica žene i muškarca. Kineski aktivisti za ljudska prava smatraju značajnom činjenicu da je kineski sud uopće prihvatio njegovu tužbu i vjeruju kako bi ona mogla biti svojevrsni presedan koji će potaknuti mnoge druge parove na sličan korak.

„U Kini sudovi često odbacuju politički osjetljive predmete, tako da je ovo signal službene spremnosti za rješavanje diskriminacije LGBT osoba“, izjavila je za Reuters Maya Wang iz Human Rights Watcha. Dakako, valja pričekati ishod tužbe, no i ovo je važan korak naprijed u borbi za gej prava u Kini.

Kina, podsjetimo, zakonski ne priznaje istospolne brakove. Ne tako davne 1997. godine, Kina je „legalizirala“ homoseksualnost. Do tada je bilo kažnjivo biti gej. Četiri godine kasnije, 2001., homoseksualnost je skinuta sa službenog popisa psihičkih bolesti u toj zemlji. U posljednjih 15-ak godina, Kina se otvorili i biti gej u Kini više nije takav bauk. Pogotovo u većim gradovima u kojima postoje gej klubovi. U Šangaju je prvi Prajd održan 2009. godine. Na njemu, kao ni na sljedećih šest, nije bilo hodanja po gradu, fućkanja i mahanja duginim zastavama jer vlada nije dala suglasnost, no organiziran je niz kulturnih događaja koji promiču slobodu LGBT osoba.

Dužnost svakog djeteta je da usreći vlastite roditelji, između ostalog i nastavkom obiteljske loze. Zbog toga mnogi gejevi u Kini ulaze u tzv. lažne brakove, što je već postao kulturni fenomen

U siječnju 2010. godine na naslovnici službenog kineskog lista China Daily objavljena je fotografija prvog homoseksualnog vjenčanja (dakako, ne zakonitog). Bez obzira na popuštanje vlade, društveni pritisak na homoseksualce još uvijek je prilično snažan što neki objašnjavaju njihovom tradicionalnom kulturom u kojoj prokreacija igra važnu ulogu. Dužnost svakog djeteta je da usreći vlastite roditelji, između ostalog i nastavkom obiteljske loze. Zbog toga mnogi gejevi u Kini ulaze u tzv. lažne brakove, što je već postao kulturni fenomen.

Zanimljivo, prema nekim istraživanjima Kinezi su prilično otvoreni prema prihvaćanju istospolnih brakova. Prema onom koje je proveo The Chinese Journal of Human Sexuality 2014. godine, čak 85 posto od skoro 1000 ispitanih osoba prihvatilo je ideju legalizacije istospolnih brakova. Zbog toga aktivisti vjeruju kako valja proći još neko vrijeme (deset do dvadeset godina), no da će se i Kina upisati u društvo modernih i naprednih država koje ne diskriminiraju LGBT osobe i dopuštaju sklapanje brakova bez obzira na spol.

Leave a Reply