Most u grlu

riba3 (2)

Je li ovo samo hvatanje za slamku očajnika koji gubi „fotelju“ ili genijalan potez koji će razotkriti pravo lice Bože Petrova i njegove klike? Na jedan ili drugi način, tumači se najnoviji korak premijera Zorana Milanovića koji je u srijedu ipak pristao na ključne uvjete MOST-a, što znači da je koalicija oko SDP-a spremna prihvatiti nestranačkog mandatara i nastaviti suradnju oko formiranja Vlade sa svim drugim strankama i izabranim saborskim zastupnicima, pa tako i onima iz sastava Domoljubne koalicije.

Neočekivani zaokret šefa SDP-a, samo dan nakon prilično oštrog obračuna u kojem je MOST prozvao mostobranom za povratak kriminalne organizacije, ističući kako su neki ljudi iz MOST-a promijenili pet stranaka i dva prezimena, podijelio je javnost. Oni koji ne trpe Zorana Milanovića i tzv. lijevu koaliciju, sada uživaju u njegovom poniznom klečanju pred Božom Petrovom. Naslađuju se što je prepotentni premijer, pod cijenu ostanka na vlasti, spreman potpisati ugovor s vragom, zgaziti volju birača, a možda iznevjeriti i dio vlastite stranke. Kakva je to principijelnost ako u srijedu govoriš o povratku kriminalne organizacije na vlast, a u četvrtak si spreman biti dio te kriminalne vlasti? Kako možeš kritizirati Roberta Podolnjaka, a prije dva tjedna si ga gurao na drugu funkciju u zemlji, na mjesto predsjednika Sabora?

S druge strane, Milanovićevi simpatizeri, ali i oni koji su izgubili živce tzv. mosturbiranjem, vjeruju kako je ovo dobar potez šefa SDP-a i koalicije Hrvatska raste. Riječ je o političkoj utakmici i ako se svi igraju, zašto se ne bi i Milanović nastavio igrati? Prihvaćanjem MOST-ovih uvjeta, SDP i partneri otkrili su svoje karte. Vrijeme je, kažu, da i MOST otkrije svoje. „Ljevica“ koja želi nastavak pregovora o tripartitnoj vladi nada se kako još uvijek postoji šansa za razbijanje MOST-a i formiranje Sabora, ali vjeruje i to da će u nastavku igre maske morati pasti te da će se vrlo vjerojatno razotkriti prilično prozirna gluma Bože Petrova i Nikole Grmoja. Osim toga, nakon zaokreta Zorana Milanovića koji je pismeno pristao na suradnju oko formiranja vlade s Domoljubnom koalicijom, vrijeme je da se jasnije očituje i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. On je u srijedu rekao kako ne želi i neće surađivati s dosadašnjom Vladom koja je uništila Hrvatsku, što mu u MOST-u, zanimljivo, nisu zamjerili iako su, navodno, iste uvjete za formiranje vlade ponudili i SDP-u i HDZ-u. Uz to je optužio premijera Milanovića da je možda on na čelu kriminalne organizacije, što su ne samo prilično ozbiljne optužbe već i riječi koje se ne upućuju mogućem kolegi u vlasti.

Nakon Milanovićevog zaokreta, MOST nema niti jedan valjan argument da izbaci SDP i partnere iz daljnjih pregovora. Naravno, uvijek mogu reći da ih je SDP ili HNS uvrijedio, no vrijeđao ih je i Tomislav Karamarko koji je netom prije izbora zborio kako nikakvi mostovi, mostići i stazice nisu sposobni mijenjati i spašavati Hrvatsku.

U svakom slučaju, i jedni i drugi su u pravu. Premda se Milanovićeva spremnost na suradnju uz uvjet da se svi partneri u tom procesu odreknu članova s pravomoćnim optužnicama za teža kaznena dijela, kao i onih koji potiču rasnu, vjersku i drugu vrstu netrpeljivost, može protumačiti kao figa u džepu (je li uopće moguće sada nakon izbora pročistiti kukolj u Domoljubnoj koaliciji), činjenica jest da se šef SDP-a još jednom pokazao kao neprincipijelan političar koji jedan dan riga vatru, a već sljedeći pruža ruku. Isto tako je činjenica da ovakav rasplet ne ide na ruku skoro pa dogovorenoj podjeli fotelja među MOST-om i Domoljubnom koalicijom. Nakon Milanovićevog zaokreta, MOST nema niti jedan valjan argument da izbaci SDP i partnere iz daljnjih pregovora. Naravno, uvijek mogu reći da ih je SDP ili HNS uvrijedio, no vrijeđao ih je i Tomislav Karamarko koji je netom prije izbora zborio kako nikakvi mostovi, mostići i stazice nisu sposobni mijenjati i spašavati Hrvatsku.

Ako je MOST pošten, na početku smo nove postizborne utakmice. No, je li MOST pošten i kakva je to uopće stranka? Ovo, ionako, nije priča o SDP-u i HDZ-u. Nakon dvadeset godina što su vladali Hrvatskom, o njima se više-manje sve zna. Zna se koliko su nekompetentni, zna se kako vladaju, zna se kakve kadrove imaju, zna se tko krade i zna se tko vara. Upravo zbog toga, veliki broj birača podržao je MOST koji se predstavio kao najrelevantnija treća opcija. Božo Petrov je svoju kampanju gradio upravo kritizirajući SDP i HDZ. “HDZ i SDP su dvije strane iste medalje, mi smo za reforme”, tvrdio je Petrov, a da bi osvojio povjerenje birača i dokazao se kao drugačiji političar, otišao je javnom bilježniku i ovjerio izjavu da nakon izbora neće u koaliciju niti s jednom strankom, što je već u startu bilo prilično neozbiljno. Danas pak tvrdi kako ovo što radi nije koaliranje nego suradnja. No dobro, nije Božo Petrov prvi političar koji tako eklatantno laže.

Ono što je puno gore jest zabrinjavajući amaterizam, neznanje, zbunjenosti i bezidejnosti na čijim temeljima leži MOST. Jer kakva je to uopće stranka koja temelji kampanju na kritici HDZ-a i SDP-a, a onda formiranje vlade uvjetuje uključivanjem iste te dvije, po njima, nesposobne partije? Ne jedne, nego dvije! Da je riječ o potpuno bezidejnim bezveznjacima, vidi se iz samih pregovora o formiranju vlade. Iako je sve već rečeno i napisano, valja još jednom ponoviti tu kronologiju gluposti.

Dakle, MOST postiže neočekivan izborni uspjeh i osvaja 19 mandata. Svima je jasno kako bez njihove podrške niti jedna koalicija neće moći formirati vlast. MOST iznenađujuće traži formiranje tripartitne vlade. U HDZ-u i SDP-u tvrde kako to neće biti moguće. MOST im zatim šalje mali ispit s pitanjima na koji ovi moraju odgovoriti u narednih par dana. Ako netko ne odgovori, MOST će nastaviti suradnju s drugima. Odgovori stižu i MOST je zadovoljan. Premda odgovori nisu identični, u MOST-u tvrde kako nema razlike između dvije koalicije i kako su postignuti preduvjeti za formiranje reformske vlade. Božo Petrov zatim saziva trojni sastanak. Tko ne dođe, kaže, bit će izbačen iz daljnjih pregovora. Svi dolaze. Na sastanku Petrov traži ultimativni konsenzus (?) oko tripartitne vlasti i nestranačkog premijera. Onaj koji ne pristane, kaže Petrov, otpada iz igre. Jasno je kako se formiranje saborske većine pretvara u igre bez granica. Hrvatska raste puca na živce te HNS jasno poručuje kako neće u vladu s HDZ-om, a uskoro isto ponavlja i SDP. Iako HDZ nije jasno odgovorio na zahtjeve MOST-a, Petrov i njegova klika nastavljaju pregovore samo s HDZ-om, čime dokazuju kako tripartitna vlast nije bila uvjet za formiranje vlade. Milanović shvaća da gubi vlast i u srijedu okreće ploču te vraća stvari na početak.

Najveći problem nije njihova nesposobnost, već, kako tvrde, ideološka neopterećenost. Ako je nešto jasno iz svega ovoga, jasno je da je stranka bez ideologije, kao govno na kiši

Činjenica da nisu sposobni formirati vladu i da nemaju ideju kako, iako za to imaju sve potrebne uvjete (svi su, jel, spremni za njihove reforme), mnogo govori o nesposobnosti jedne „tehničke“, ideološki neopterećene stranke, kojoj su bitne samo reforme. No, najveći problem nije njihova nesposobnost, već, kako tvrde, ideološka neopterećenost. Ako je nešto jasno iz svega ovoga, jasno je da je stranka bez ideologije, kao govno na kiši. Zar se reforme mogu provesti bez ideologije? Zar gospodarstvo, o kojem MOST-ovci tako rade propovijedaju, nema ama baš nikakve veze s ideologijom? Zar privatizacija zdravstva nema veze s ideologijom? Na koncu, što je loše u ideologiji? Zar je nevažno hoće li nova vlada ukinuti zakon o životnom partnerstvu? Hoće li možda ukinuti medicinski potpomognutu oplodnju? Što je s pobačajem? Što je sa slobodom pojedinca? Treba li i nju žrtvovati zbog gospodarskog rasta? Vjerujem da su mnogim biračima ove stvari itekako važne, možda i važnije od reforme javne uprave. Iako tvrde suprotno, vjerujem da su važne i MOST-u. Pitanje je samo zašto više ne izađu iz ormara.

Leave a Reply