FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zabrana mobilnosti

objavljeno:

23. 07. 2010.

autor:U čak 52. države diljem svijeta osobe koje žive s HIV-om o tomu moraju obavjestiti nadležne službe, a u 22. države neće moći niti ući, ukazano je na 18. međunarodnoj konferenciji AIDS 2010 u Beču. U pojedinim državama oboljeli se čak i zatvaraju prenosi Gay Echo.

Simon iz JAR-a ispričao je u Beču svoju priču: htio je studirati pravo u SAD-u međutim preduvijet je za vizu bio HIV-test. Koji Simon nije prošao.

Boravišna dozvola za studije mu je bila uskraćena jer je procjenjen nepoželjnim aplikantom.

Doduše Simonova priča je stara dvije godine i od ove godine te se odredbe više ne provode, odnosno prilikom ulaska u SAD, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a više ne moraju dati podatke o zdravstvenom stanju.

Međutim, brojne države još zabranjuju ili otežavaju ulazak osobama koje žive s HIV-om: Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Oman i Sudan, ali i Rusija zadržavaju pravo osporiti vizu turistima ako prikriju ove podatke. U nekim državama će se ljude s HIV-om zatvoriti, iz čak 22 protjerati.

Na konferenciji je naglašeno da takva ograničenja ne spriječavaju širenje HIV-a te da ne postoji ni ekonomsko opravdanje takvim pdredbama. Sidibe, voditelj Programa UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS) kritizirao je da “Te odredbe ne služe ničemu drugom nego diskriminaciji”.

Ponekad se zbog velikih manifestacija u državi izmjeni i diskriminatoran zakon. To je bio slućaj i s Kinom i Olimpijadom, ali i s konferencijom o AIDS-u u Kanadi.

Namibija je početkom ovog mjeseca omogućila neograničenu slobodu putovanja osobama  koje žive s HIV-om.

Otežana mobilnost unošenjem podataka u vizu ili putovnicu, uskraćivanje vize etc., najčesšća su diskriminacija osoba s HIV-om. Zato često prikrivaju infekciju, a ponekad čak ne ponesu ni lijekove, zato da ne budu otkrivene.

Foto: AIDS 2010


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike