FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Europski parlament o pravima transrodnih osoba

objavljeno:

19. 07. 2010.


Službe Europskog parlamenta objavile su internu notu koja detaljnije pojašnjava stanja i probleme transrodnih osoba u državama članicama i onima u pristupnim pregovorima; a uskoro će biti dostupna za download na službenim stranicama parlamenta zajedno s nekoliko sličnih studija.

Dokument u detalje objašnjava situaciju transrodnih osoba u Europskoj Uniji na osnovi pravnih dokumenata te institucionalnih i ne-vladinih izvora. Uključuje sekcije posebno posvećene antidiskriminacijskim mjerama koje članice provode, mogućnostima promjene spola u specifičnim državama, dostupnost zdravstvene skrbi te slobodi kretanja i ostvarivanja azila. Također sadrži i prvu rezoluciju Europskog parlamenta o pravima transrodnih osoba koja datira iz 1989. kao i poseban dodatak o pravnom uređenju ovih pitanja u državama članicama.

Informacije o Hrvatskoj i Turskoj, kao članicama u pristupnim pregovorima, se također nalaze u dokumentu. Kako tekst navodi, situacija prava transrodnih osoba u zemljama susjednim EU je nejasna zbog nedostatka podataka za analizu. U izvješću o napretku Turske iz listopada prošle godine navodi se kako homofobija rezultira slučajevima fizičkog i seksualnog nasilja, često uz ubojstva transrodnih i transseksualnih osoba a zakonodavstvo nije u tolikoj mjeri uređeno da zaštiti seksualne rodne manjine prilikom zaposlenja, edukacije, zdravstvene skrbi pa čak ni odobravanja kredita.

U Hrvatskoj, navodi se, promjena spola je proces koji obuhvaća evaluaciju psihičkog zdravlja osobe, posebna testiranja snalaženja u životnim situacijama, hormonalne terapije te u konačnici kirurškim zahvatom a potom je moguća i promjena osobnog imena. „Premda je Hrvatska napravila pozitivne pomake u borbi protiv diskriminacije donošenjem Anti-diskriminacijskog zakona, on je beznačajan bez potpune provedbe i zaštite prava LGBT individualaca. Štoviše, hrvatska predanost principima jednakosti se može dovesti u pitanje svaki put kada neki od državnih čelnika ima neki od homofobnih ispada. Netrpeljivost spram LGBT individualcima je i dalje sveprisutna, a nasilje na Zagreb Prideu u posljednjih nekoliko godina ozbiljno dovodi u pitanje mogućnost građana da uživaju prava na slobodu okupljanja i izražavanje.“, stoji u izvješću.

Foto: lgbt-ep.eu


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike