Dinosauri i dalje hodaju Vatikanom

crkva

Kada je nakon objave uvjerljive pobjede zastupnika istospolnih brakova u Irskoj, katolički nadbiskup Dublina, Diarmuid Martin, izjavio kako je „vrijeme da crkva preispita svoju poziciju“, činilo se da je Katolička crkva konačno shvatila u kojem stoljeću živimo. Na žalost, bila je to tek nespretna izjava, mali queer moment jednog nadbiskupa koji je privukao pažnju neočekivano razumnim istupom koji su, u slučaju crkve, rijetki poput crvenih dijamanata.
Da pameti u crkvi nema mnogo, potvrdio je u srijedu vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. “Pobjeda gej prava nije samo poraz kršćanskih načela, nego je i poraz čovječanstva“, izjavio je (i ostao živ) Parolin. „Rezultat me jako rastužio. Naravno, kao što je rekao dublinski nadbiskup, Crkva mora uzeti u obzir tu realnost, ali u smislu da udvostruči svoje napore na evangelizaciji“, objasnio je drugi čovjek Vatikana.
Njegova izjava zanimljiva je zbog najmanje dva razloga. Kao prvo, ovo je potvrda da papa Franjo ipak nije spreman na radikalan zaokret crkve što se možda moglo očekivati na temelju nekih njegovih izjava. Podsjetimo, Papa je izjavio da se homoseksualce ne smije osuđivati ili marginalizirati i da ih se mora integrirati u društvo. „Ako je netko homoseksualac i traži Boga i dobronamjeran, tko sam ja da mu sudim“, izjavio je Papa. Iako je po tom pitanju napredniji od svoga prethodnika, činjenica jest, što potvrđuje i izjava druge osobe u Vatikanu, kako je Papa uveo tek novi ton prihvaćanja i dobrodošlice, ali ne mijenja niti nema namjeru mijenjati nijednu doktrinarnu poziciju.
Drugo, Parolinova najava dodatnih napora evangelizacije govori o potpunom nerazumijevanju crkve. Objaviti tako nešto u trenutku kada jedna katolička Irska izglasa gej brakove moglo bi se opravdati samo njegovim godinama. No, Parolin je, hvala Bogu, ušao u 61., što ipak nisu godine u kojima čovjek gubi razum. Katolička crkva odlučila je, dakle, voditi istu politiku koja ju je dovela tu gdje jest. Ona ignorira volju većine birača, tvrdi da krivo razmišljaju svi oni koji misle drugačije i spremna je nastaviti sa zastrašivanjem ljudi koji joj, upravo zbog toga, okreću leđa. Prije samo 30 godina 90 posto Iraca išlo je u crkvu slušati misu. Danas, samo njih 20 posto.
Ne tako drastičan, ali sličan je trend i u drugim zemljama. Imidž crkve je sve lošiji, pedofilski skandali su otjerali vjernike, a inzistiranje na zadrtim stavovima, ne samo o istospolnim brakovima već primjerice i o kontracepciji ili nekim drugim pitanjima, odbijaju nove mlade sljedbenike. Kad je govorio o preispitivanju pozicije, dublinski nadbiskup vjerojatno je ipak mislio upravo na te stvari, a ne o novim naporima na evangelizaciji. Ne radi se tu o gejevima i lezbijkama, već činjenici da se crkva mora promijeniti zbog sebe jer inače više neće imati publiku. Što uopće nije loš rasplet.

Leave a Reply