“Obiteljaši” su opasniji neprijatelj od huligana

glasamm

Pod krinkom zaštite tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, djece i vjerskih sloboda, obiteljske inicijative propagiraju diskriminatornu politiku i trenutno su najopasniji neprijatelj LGBT populacije. Zaključak je to okruglog stola „Neotradicionalizam i (protu)obiteljske inicijative“ koji je u ponedjeljak održan u sklopu Subversive festivala na kojem su sudionici ukazali na nove izazove s kojim se suočavaju aktivisti za ljudska prava. Novi izazovi traže nove odgovore, no koji bi to odgovori bilo još uvijek nije potpuno jasno. Zna se, pak, da je „neprijatelj“ sjajno organiziran, financijski dobro potkovan i inteligentan.
„Lako je bilo raditi Pride kad su nas napadali huligani. Situacija je bila crno-bijela. S jedne strane huligani koji prijete silom, a s druge mi koji smo mirni. Puno je teže danas kada se pojedine skupine bore protiv nas demokratskim sredstvima. Oni govore o obitelji, zašiti djece…Služe se istim metodama, organiziraju obiteljski Pride, mediji ih prate, nisu primitivni. S takvim ljudima puno je teže boriti se“, izjavio je Goran Miletić iz beogradskog Pridea.
Jedna takva inicijativa, „U ime obitelji“, nedavno je u Hrvatskoj uspjela mobilizirati građane i potaknuti raspisivanje referenduma, nakon kojeg je u hrvatski Ustav ušla definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. Ivan Novosel iz zagrebačkog Pridea objasnio je kako takve inicijative nisu nimalo originalne. Sve je to već viđeno u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, ali mnogo ranije nego u Hrvatskoj. „Prvo su tvrdili kako je to bolest, nešto nemoralno. Zatim su imali ‘moralne argumente’ u smislu kako se radi o nečemu što nije u skladu s obiteljskim vrijednostima. Nakon toga glavni argument je zaštita djeteta, a danas je to zaštita vjerskih sloboda“, raščlanio Novosel homofobnu argumentaciju.
Boris Dittrich, svjetski poznati aktivist za prava LGBT populacije, istaknuo je kako se takve inicijative diljem svijeta uvijek koriste istim jezikom i argumentima. Posebno ga, pri tome, priča o zaštiti djece. „Obiteljske inicijative uvijek naglašavaju kako dijete treba oca i majku. No, to nema nikakve veze s jednakošću braka“, kazao je Dittricg. Riječ je o emotivnom argumentu, ističe, na koji se mediji lako ulove umjesto da se raspravlja o pravu svakog čovjeka da uđe u bračnu zajednicu.
Zbog svega toga, potreban je još snažniji aktivistički angažman. Pogotovo u Hrvatskoj gdje se sprema vrlo vjerojatna promjena vlasti. Domaći aktivisti strahuju kako bi nova desna vlada mogla zaustaviti napredak, ali i uništiti sve ono što se uspjelo postići u zadnjih deset godina.

Leave a Reply