Britanski premijer najavio kraj “liječenja” homoseksualaca i uvođenje X-rodnih putovnica

cameron2

Kolika je razlika između britanskih i američkih konzervativaca, možda se najbolje vidi po njihovom odnosu prema LGBT populaciji. I jedni i drugi nalaze se u izbornoj ili predizbornoj kampanji. Velika Britanija izlazi na parlamentarne izbore već 7. svibnja. S druge strane oceana, u Sjedinjenim Državama, do predsjedničkih izbora ima još punih godinu i pol dana, no predsjednički kandidati već su ušli u trku s ciljem osvajanja stranačke nominacije, a zatim i Bijele kuće. S obzirom da su u kampanji, kandidati pričaju o svemu i svačemu, pa tako i o istospolnim brakovima, usvajanju djece, pravima transrodnih osoba…Iako politička kampanja prije svega služi kao poligon za dodvoravanje biračkom tijelu, zbog čega stavove i mišljenja kandidata ne treba uzimati sasvim ozbiljno, oni ipak govore nešto, kako o samim kandidatima, tako i glasačima, odnosno društvenoj klimi u zemlji. U tom kontekstu, Velika Britanija je barem dva koplja iznad Sjedinjenih Država.
Za razliku od američkih konzervativaca koje je teško zamisliti da gostuju u nekom LGBT mediju, britanski premijer David Cameron, lider Konzervativaca, sjeo je ovaj tjedan s uredništvom uglednog LGBT portala PinkNews i odgovorio na pitanja čitatelja. „Ako ste prava osoba za podizanje djeteta, trebalo bi vam biti dopušteno da to i činite. Baš kao što je bilo pogrešno uskratiti nekome priliku da zbog svoje seksualnosti uđe u brak, tako je pogrešno uskratiti parovima da zbog svoje seksualnosti budu roditelji. Kada postoje djeca kojima je potrebna roditeljska ljubav i gej parovi koji im mogu pružiti tu ljubav, onda ne smijemo dopustiti da predrasude stanu na put. Mislim da time šaljemo snažnu poruku o tome kakva smo mi zemlja u suvremenom svijetu“, jasno je istaknuo Cameron. „Vjerujem u brak i jako sam ponosan što je konzervativna vlada omogućila istospolne brakove u Velikoj Britaniji. Svatko danas ima slobodu da se vjenča, sa svim pravima i obavezama koje brak donosi“, pojasnio je. Uz to, konzervativni britanski premijer najavio je ukidanje terapija liječenja homoseksualaca, kao i uvođenje X-rodnih putovnica za osobe koje se ne mogu identificirati niti kao žena, niti kao muškarac. Iako Cameron neće zadovoljiti sve zahtjeve LGBT populacije, činjenica je kako su mu stavovi napredniji u odnosu na poziciju američkih konzervativaca a vrlo često i američkih liberala.
Za razliku od britanskih konzervativaca, ili barem njihovog lidera, američki konzervativci, Republikanci, dodvoravaju se svojim biračima gaženjem LGBT prava i odbijanjem pomaka koji se na njihovu žalost upravo događaju u Sjedinjenim Državama. U tijeku je rasprava na američkom Vrhovnom sudu koji će, kako javljaju ugledni američki mediji, vrlo vjerojatno u lipnju ove godine legalizirati istospolne brakove u svim saveznim državama. Prilika je to za republikanske kandidate da napokon, ako nikako drugačije onda barem pod izlikom sudske odluke, prihvate gej i lezbijske brakove, no čini se kako su se oni odlučili za juriš u suprotnom smjeru. Zanimljiva je to, prije svega, politička odluka i nevjerojatno je da do sada niti jedan potencijalni republikanski kandidat nije podržao istospolni brak. Zanimljiva je zato jer kandidati takvim nastupom zapravo umanjuju šansu za pobjedom na predsjedničkim izborima. Antigej retorika dobro prolazi u trci za stranačku nominaciju kada se kandidati međusobno bore za simpatije „svojih“ birača i kada se takmiče tko je autentičniji odnosno radikalniji konzervativac. No, jednom kad osvoje stranačko nominaciju tek tada kreće prava predizborna kampanja koja se u suštini bazira na osvajanju glasova neovisnih birača koje najčešće odbija upravo radikalna konzervativna (ili u suprotnom slučaju radikalno liberalna) retorika. U tom kontekstu doista čudi da republikanski kandidati tako zdušno i bez iznimke govore protiv legalizacije istospolnih brakova. Tim više jer je dojam da su kandidati konzervativniji od vlastitih birača kojima, navodno, podilaze. Prema najnovijem istraživanju koje je proveo Reuters, 56 posto Republikanaca prihvatilo bi poziv na proslavu gej vjenčanja (naravno, ako je riječ o pozivu neke drage osobe). Isti poziv prihvatilo bi 80 posto Demokrata, odnosno 70 posto nezavisnih birača. U isto vrijeme 30 do 40 posto republikanskih birača podržava legalizaciju istospolnih brakova.
Dakle, američkoj desnici potreban je hrabar i napredan lider koji će napraviti ključni korak prema prihvaćanju prava LGBT populacije. Na koncu riječ je o civilizacijskom pitanju jedne zemlje. Ne treba zaboraviti da je David Cameron učinio taj korak unatoč snažnom otporu jednog dijela Konzervativne stranke, a upravo takve odluke čine razliku između pravih državnika i stranačkih poslušnika.

Leave a Reply