FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

“Za gej vjenčanja ne pečemo torte”

objavljeno:

3. 04. 2015.
“Za gej vjenčanja ne pečemo torte”

autor:Desilo se to 17. siječnja 2013. godine, u predgrađu Portlanda, američkoj saveznoj državi Oregon. Baš poput svojih vršnjaka od kojih su mnogi već bili u braku, a neki i djecu imali, Rachel Cryer i Laurel Bowman odlučile su učiniti još jedan korak u svojoj sretnoj vezi i uploviti u bračnu luku. „Ako mogu drugi, zašto ne bismo i mi“, mislile su. Dogovorile su vrijeme vjenčanja, mjesto, izabrale haljine, poslale pozivnice. Preostalo im je još samo naručiti svadbenu tortu, a i tu odluku lako su donijele. Cure su naprosto obožavale „Melisine slatke kolače“, slastičarnicu u koju su rado zalazile.
„Naručila bih svadbenu tortu“, rekla je Rachel kada se tog četvrtka pojavila na vratima slastičarnice. „Nema problema, recite samo kada je vjenčanje te ime mlade i mladoženje“, odgovorio je Aaron Klein, suprug već spomenute Melise s kojom je zajedno vodio dobro uhodan posao. „Oh, nema mladoženje, u našem slučaju samo mlada i mlada. Zovemo se Rachel i Laurel“, objasnila je ni ne sluteći kako bi zbog toga mogao nastati problem. No, Aaron i Melisa su kršćani i kao takvi ne priznaju brak između dvije žene. „Žao mi je ako ste zbog mene izgubili vrijeme, no ne pečemo torte za takva vjenčanja“, odgovorio je Aaron.
„Vjerujem da je brak institucija određena od Boga. I Knjiga postanka govori o tome: čovjek će ostaviti oca i majku kako bi prionuo uz svoju ženu. To je za mene temelj braka a vjera mi je važnija od bilo kakvog novca. Zato ću se i dalje boriti za ono što smatram ispravnim. I nitko me neće natjerati da radim protiv svoje vjere“, tvrdio je kasnije Aaaron, misleći kako je njegova vjerska sloboda važnija od građanskih prava homoseksualaca.
No, sudac u Oregonu mislio je drugačije. Činjenicu da je vlasnik slastičarnice odbio ispeći svadbenu tortu proglasio je nezakonitom diskriminacijom homoseksualaca zbog čega su, na koncu, Rachel i Laurel dobile visoku novčanu naknadu, a „Melisini slatki kolači“ prestali su postojati.
Na ovu priču valja podsjetiti zbog novih zakona u pojedinim američkim saveznim državama koji su podijelili javnost te izazvali gnušanje i prosvjede liberalne Amerike. I zbog kojih slučaj Rachel Cryer i Laurel Bowman ne bi završio sretno da se dogodio negdje drugdje.
Konkretno, riječ je o Zakonu o zaštiti vjerskih sloboda (Religious Freedom Restoration Act) kojem je cilj spriječiti državu ili pojedince da ugrožavaju vjerske slobode vjernika. U suštini to je pozitivan akt koji je još 1993. godine potpisao tadašnji američki predsjednik Bill Clinton. No, pojedine savezne države, za sada Indiana i Arkansas, odlučile su osvježiti taj stari propis i to na način koji strašno zaudara na homofobiju. Konkretno, zahvaljujući novom zakonu, slastičari u saveznoj državi Indiani više ne moraju peći torte gej osobama. Konobari ih ne moraju posluživati, cvjećari im ne moraju prodavati cvijeće. Novi zakon pružio bi pravnu zaštitu poduzetnicima koji ne žele sudjelovati u aktivnostima nespojivim s njihovom vjerom. Dakle, ukoliko je istospolni brak nespojiv s kršćanstvom svi kršćani imaju pravo reći ne zahtjevima gej osoba.
Dakako, takvo interpretiranje zakona izazvalo je bijes ne samo gej aktivista već i mnogih drugih. Neke korporacije upozorile su na štetnost zakona i zaprijetile svojim povlačenjem iz Indiane. Velike sportske institucije istaknule su kako se ne slažu s diskriminacijom LGBT zajednice (spominjalo se i moguće otkazivanje velikog sveučilišnog košarkaškog turnira čija bi se završnica trebala odigrati upravo u Indiani), dok je veliki broj poznatih ličnosti javno kritizirao izglasani zakon.
Guverner Indiane Mike Pence ističe kako je vjerska sloboda jedna od temeljnih američkih vrijednosti te brani zakon tvrdeći da on nema veze s diskriminacijom. Naglašava, pozivajući se na zakon iz 1993. godine, kako je Indiana postala dvadeseta savezna država koja je ustala u zaštitu slobode vjeroispovijesti. No, kako piše ugledni američki tjednik The Atlantic, činjenica da se oba zakona zovu istim imenom, Zakon o zaštiti vjerskih sloboda, ne znači da su oni isti. Naime, ovaj novi zakon iz Indiane sadrži članak koji federalni, kao i većina saveznih, nema. Novi akt eksplicitno dopušta bilo kojem poduzetniku da se pozove na „pravo slobode vjeroispovijesti“. To nije slučaj u federalnom zakonu dok neki savezni zakoni (Louisiana i Pennsylvania) jasno isključuju tvrtke i poduzetnike iz zaštite takvih prava.
Bitno je, također, istaknuti kontekst u kojem se takvi novi zakoni donose. Po svemu sudeći to je reakcija na aktivizam LGBT populacije i činjenicu da sve više i više američkih saveznih država prihvaća i legalizira gej brakove. Steve Sanders, profesor prava na sveučilištu Bloomington’s Maurer u Indiani, izjavio je za britanski Guardian kako su novi Zakoni o zaštiti vjerskih sloboda postali nove antigej inicijative. „Simbolika zakona i politika koja stoji iza njih daleko više uznemiruje i otrovnija je od same suštine zakona“, istaknuo je Sanders.
Ono što dodatno plaši liberalne kritičare jest činjenica da Indiana nije usamljena, odnosno da i druge države imaju slične ambicije. Iako se velika bura podigla oko spornog zakona u Indiani, zakonodavci u Arkansasu krenuli su istim putem. Na sreću, veliki pritisak javnosti za sada je zaustavio guvernere obje države da potpišu zakon te obojica traže dodatna objašnjenja odnosno tekst koji bi jamčio da gejevi nisu niti će biti diskriminirani. Kako se američki predsjednički izbori bliže, a stranke su u potrazi za svojim kandidatima, ovo pitanje moglo bi dominirati u republikanskim stranačkim predizborima. Bit će zanimljivo vidjeti koliko su daleko kandidati spremni ići u borbi za glasovima konzervativne desnice i hoće li pravo na vjersku ispovijest, odnosno odnos prema gej populaciji utjecati na to tko će biti republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike