USKOK na svojim stranicama reagirao na netočne tvrdnje Željke Markić

USKOK3

USKOK je jučer na svojim stranicama reagirao na netočne tvrdnje iznesene na konferenciji za medije inicijative ‘U ime obitelji’.

Naime, u priopćenju se ističe kako je na portalu narod.hr, u tekstu naslovljenom ‘Zlouporaba državnih institucija za progon građanskih aktivista’, iznesen čitav niz netočnih tvrdnji i insinuacija o radu USKOK-a.

Željka Markić je u spomenutom članku ustvrdila kako je USKOK izdvojio inicijativu ‘U ime obitelji’ između ostalih inicijativa i udruga financiranih od strane Grada Zagreba tijekom prošle godine te tako izvršio svojevrstan pritisak na grad vezan uz pomoć građana. Također, ustvrdila je da takav potez predstavlja zloupotrebu državnih institucija i vršenje pritiska na građanske aktiviste.

USKOK je u priopćenju podsjetio da je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu 13. veljače 2015. godine, prema rezultatima istrage i sukladno zakonu, podigao optužnicu protiv troje okrivljenika zbog počinjenog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti vezanog uz davanje financijske pomoći Grada Zagreba spomenutoj građanskoj inicijativi. Također je istaknuto kako bi se ovakvi medijski istupi predstavnika inicijative mogli protumačiti kao vršenje pritiska na pravosudna tijela. (Više o optužnici: link)

U daljnjem tekstu odbačene su i daljnje tvrdnje Željke Markić da su iz USKOK-a dostavljane informacije o iskazima medijima te je istaknuto kako su jedine informacije, koje je USKOK dao o postupanju u slučaju, priopćenja o donošenju rješenja o provođenju istrage te podizanju optužnice koja je objavljena na web stranicama USKOK-a.

U zaključku teksta iz USKOK-a su podsjetili na svoju zadaću kao neovisno pravosudno tijelo: Slijedom navedenog, potpuno je neutemeljen i zlonamjeran zaključak Željke Markić kako postoji veliki problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike, budući da je USKOK, kao posebno državno odvjetništvo, neovisno pravosudno tijelo koje postupa isključivo na temelju zakona i na čije odluke politika nije imala niti ima utjecaja.”

Leave a Reply