Platforma 112 uputila otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske

platforma_04

Platforma 112 uputila je otvoreno pismo novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović.

Podsjećamo, Platforma 112 je neformalna koalicija organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava, demokratizaciju i izgradnju mira u Hrvatskoj. Koalicija je okupljena povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u Hrvatskoj od koje Europska unija zahtjeva da vladavina prava ima uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite.

U otvorenom pismu iz Platforme 112, s pozicije zaštite ljudskih prava, izražavaju zabrinutost oko odabira najbližih suradnika predsjednice. Također, ističu kako su govor mržnje, necivilizirani ispadi, nepomirljiva retorika i produbljivanje jaza između političkih opcija odraz niske razine političke kulture, neznanja, ali i nespremnosti na dijalog u kojemu će se iskazati razumijevanje onih drugih i drugačijih.

Uz to izražavaju i žaljenje zbog toga što predsjednica nije u svom inauguracijskom govoru spomenula antifašizma u Hrvatskoj iako je on jedan od osnova samog Ustava Republike Hrvatske i neupitan temelj svih razvijenih demokracija te pozivaju na zajedničke ciljeve održivog razvoja Hrvatske uz obavezno poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog građana i građanke.

U nastavku otvoreno pismo predsjednici možete pročitati u cijelosti:

“Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,

U ime organizacija civilnog društva koje čine Platformu 112 čestitamo Vam na izbornom uspjehu i preuzimanju dužnosti predsjednice Republike Hrvatske. Želimo Vam uspješan rad od prvog do posljednjeg dana obnašanja ove važne funkcije.

Nadamo se da će suradnja Platforme 112 i institucije koju predstavljate biti plodonosna i kvalitetna, a Vi djelovati kao zaštitnica demokratskih standarda koje kao društvo gradimo od osamostaljenja Hrvatske. Svjesni smo pritom da je proces demokratizacije u post-konfliktnom društvu, kakvo je hrvatsko, složen i osjetljiv posao, ali moramo težiti osiguravanju optimalnih društvenih uvjeta u kojima će se sve skupine, ma kako malobrojne i ranjive bile, osjećati sigurno, zaštićeno i prihvaćeno.

Odmjerenom politikom jednakog pristupa prema svima, moguće je osigurati političku kulturu tolerancije i argumentirana dijaloga. Osvješćivanjem pogubnosti predrasuda i stereotipa, moramo zajedničkim snagama iznalaziti rješenja za sva otvorena pitanja i promicati kulturu poštivanja ljudskih prava marginaliziranih i ranjivih skupina.

Nažalost, s pozicije zaštite ljudskih prava, moramo s Vama podijeliti svoju zabrinutost odabirom nekih od Vaših najbližih suradnika. Mudar odabir savjetnika/ca i najbližih suradnika/ca ključan je za osiguravanje kvalitete kreiranja i provedbe politika unutar ovlasti koje imate kao predsjednica Republike Hrvatske, pri čemu bi kriterij poštivanja i razumijevanja ljudskih prava trebao biti vrlo visoko – u ovom području više ne smije biti prostora za nove propuste i greške kakvima smo u prošlosti prečesto svjedočili.

Govor mržnje, necivilizirani ispadi, nepomirljiva retorika, produbljivanje jaza između različitih političkih opcija, odraz su niske razine političke kulture i posljedica neznanja te nespremnosti na slušanje i razumijevanje onih drugih i drugačijih.

Glasno negodovanje tijekom Vašeg inauguracijskog govora i spominjanja dvojice bivših predsjednika jedan su od primjera netolerancije i to u iznimno svečanom trenutku, kad Vi pozivate na zajedništvo. Nadamo se kako ćete svojim autoritetom i ugledom pronaći način da se ovakvi izrazi netrpeljivosti ne ponove. Svima nama zajednički bi cilj trebao biti održivi razvoj Hrvatske, uz obavezno poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog građanina i građanke.

Uz ekonomski boljitak prema kojem nas želite voditi, nadamo da nećete zaboraviti promicati vrijednosti razvijene demokracije i mirotvorstva.

Žalimo što u inauguracijskom govoru niste niti jednom riječju spomenuli antifašizam premda je on jedna od izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske i jedan od neupitnih vrijednosti svih razvijenih demokracija kako unutar Europske unije tako i globalno.

Ističemo kako je Platforma 112, unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva, definirala pet temeljnih prioriteta nužnih za poboljšanje kvalitete života i razvoja demokracije: 1) stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi, (2) kvaliteta demokracije , (3) borba protiv korupcije i javni interes , (4) ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi , (5) nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Nadamo se da ćete nam svojim djelovanjem pomoći u ostvarenju postavljenih ciljeva i osigurati da Hrvatska postane uzorom i u regiji i svijetu. Suradnja s civilnim društvom, nacionalnim manjinama, posebna skrb o marginaliziranim skupinama i jasna opredijeljenost za bespoštednu borbu protiv korupcije vodit će nas sve do izgradnje kvalitetnijeg društva i odgovorne države.

Vjerujemo da ćete svojim radom, inicijativama i svakom drugom vrstom djelovanja kročiti pravim putem te pozvati sve da ga slijede.

Nadamo se produktivnoj suradnji i spremne/i smo Vam izložiti cjelovito vlastiti rad, težnje i postignuća.

S uvažavanjem,

Platforma 112

Aktivne članice Platforme 112:

B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran, Centar za mirovne studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava Zagreb, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Roditelji u akciji – RODA, Srpski demokratski forum, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava”

Leave a Reply