Predstava Paradigma u Galeriji SC

10984618_10153081468239483_1726176965404633374_n

Ovog petka će se, u produkciji udruge Kolaž u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, održati premijera predstave Paradigma, redatelja Željka Drmića, s početkom u 20h. Reprizne izvedbe možete pogledati 14. i 16. veljače.

Paradigma je zamišljena kao eksperiment, koreodrama, performans koji se bavi odnosom ljubavnog para koji se nakon dugo vremena razilazi.

Dvoje izvođača propituju, istražuju i mijenjaju područje vlastite percepcije te postavljaju nova pitanja u sferi paradigme kao uzorka, modela i primjera. Uslijed snažne povezanosti i ljubavi često se događa da parovi počnu ličiti jedno na drugo, da njihovi identiteti mutiraju te da međusobno preuzmu obilježja. Ona njegova i On njena. Postaju nadrealni blizanci, a sveprisutna mutacija nije samo mentalna nego i fizička.

Autor Paradigme, Željko Drmić, ističe kako istu pojavu prepoznaje kod vlasnika kućnih ljubimaca koji nakon nekog vremena počnu ličiti na svoje ljubimce i obrnuto. U tom smislu je osobna paradigma ono što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Prema Thomasu Kuhnu paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta.

U predstavi Paradigma su ti “mentalni filteri” materijalizirani kao prozirni filteri kroz koje publika gleda predstavu.

Fluidnim kretnjama dvoje izvođača kroz scenu, uz poeziju Nicole Blackman, par se polako transformira iz jedne slike u drugu. Slike koje izvođači stvaraju na sceni kreću iz osobne paradigme, a motivi su: dvoje/par, kosa, spol, pitanje rodnog identiteta, pitanje identiteta, identitet, mutacije, autizam, nadrealizam, glitter.

Koncept, režija, scena, kostimi: Željko Drmić
Koreografija i izvedba: Josipa Bubaš i Željko Drmić
Glas: Željka Sančanin
Zvuk: Hrvoje Radnić
Mačka: Salvador Farinelli
Fotografija i video: Darko Vaupotić i Leo Vitasović
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Produkcija, asistentica: Lana Nikolić

Premijerno 13. veljače u 20 h (ulaz s pozivnicom), 14. i 16. veljače reprizne izvedbe u 20h
Ulaznice: 70/35 kn za studente, umirovljenike i članove plesnih udruga UPUH i PULS

Leave a Reply