FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kardinal Bozanić citirao Stepinčev govor o abortusu iz 1940. godine

objavljeno:

11. 02. 2015.
Kardinal Bozanić citirao Stepinčev govor o abortusu iz 1940. godine

autor:Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje euharistijsko slavlje, održano u čast blaženog Alojzija Stepinca, u utorak navečer u zagrebačkoj prvostolnici te je iskoristio prigodu kako bi progovorio o hrvatskoj obitelji, abortusu i razvodima braka.

Kardinal Bozanić je euharistijsko slavlje predvodio uz pomoćne biskupe i apostolskog nuncija mons. Alessandra D’Ericca. Podsjetio je da je sudska presuda protiv Stepinca postala u novijoj hrvatskoj povijesti simbol svega što je provodio jedan od totalitarizama stvarajući privid demokratičnosti i pravednosti.

Rekao je: “Teško je pomisliti da se napredak naše domovine može očekivati sve dok ne postoji ravnoteža u zakonima koji sadrže jasne temeljne vrijednost, vodeći brigu o stvarnim životima ljudi, i dok nema stabilnosti institucija koje ne djeluju po političkome ili ideološkom diktatu, dok se ne štiti čestitost i ne poštuje savjest i dok institucije ne teže k pravednosti, vođene istinom.”

Bozanić je život i smrt Stepinca okarakterizirao kao pokazatelj hrvatskome narodu za čim ne smije ići u sadašnjosti i na što se ne smije oslanjati u budućnosti te istaknuo:

“Splet događaja kojima svjedočimo posljednjih godina, a tiču se obitelji. Nije riječ tek o nekoj društvenoj skupini nego se diraju sami temelji ljudske naravi i otajstva života. Premda može zvučati bolno, ali treba jasno reći da izgleda kao da se neki ne prestaju poigravati s budućnošću hrvatskoga naroda.”

Podsjetio je i na riječi koje je nadbiskup Stepinac izrekao na Staru godinu 1936. godine: “Ako se na tako laku ruku razvrgavaju bračne zajednice, može li se govoriti o čestitom obiteljskom životu i savjesnom odgoju mladeži. Zakoni Božji su usko povezani među sobom, i raskineš li jedan, kidaju se i drugi, i onda se sve ruši kao stroj, što prestaje raditi ako se izvadi ma samo i jedan kotač.”

Također, ukazao je i na samo Stepinčevo stajalište o abortusu da je: “Abortus zločin koji je u našoj domovini zauzeo toliki mah da pomalo dobiva karakter narodnog samoubojstva.”

Za kraj, Bozanić je vjernicima poručio da je Stepinac svetac čistoće i savjesti te da ga treba zazivati ako se želimo odijeliti od kušnji svakidašnjeg življenja.

Na euharistijskom slavlju su bili i mnogi predstavnici javnog života, među kojima se ističu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik (HAZU) Zvonko Kusić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Sandra Švaljek, general Mladen Markač, osuđeni ratni zločinac Dario Kordić te čelnica udruge ‘U ime obitelji’ Željka Markić.

Izvor: Jutarnji list


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike