- Queer.hr - http://queer.hr -

Započeo Euro Pride festival

Posted By Marino Čajdo On July 12, 2010 @ 9:26 am In Politika,Vijesti | No Comments

U petak je u Varšavi započeo Euro Pride festival pod sloganom „Sloboda, ravnopravnost, tolerancija“ koji će kulminirati glavnom manifestacijom, odnosno samom Povorkom ponosa ulicama Varšave 17. srpnja. Varšava je osamnaesti po redu grad u kojem će ovaj LGBT festival biti održan a ujedno i prvi kojem su gradske vlasti odbile pokroviteljstvo. Kako prenose portali gayecho i gay-serbia, gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc uzela je čak i godišnji odmor kako, poput ustaljene prakse, ne bi morala biti dio povorke. Euro Pride su osim IBM-a odbili i svi sponzori te većinski katoličke zemlje koji ne žele da se njihovi proizvodi vezuju za homoseksualce.

“Na zapadu je normalno da gradske vlasti preuzimaju pokroviteljstvo nad paradom i uzvanici su najčešće u prvim redovima”, izjavila je jedna od poljskih organizatorica parade Marta Abramovič.

Gosti Europridea umjesto lokalnih biti će tako strani političari a pisma podrške stižu iz svih svjetskih metropola uključujući New York, London, Berlin, … Intenzivna je posljednjih tjedana i kampanja protiv Povorke. Naime, jedno od konzervativnih katoličkih udruženja građana u poštanske sandučiće je razdijelilo preko 600 000 letaka sa pozivom da se zaustavi „skandalozna promocija homoseksualnosti“. Gradske vlasti su dobile i više od 2 500 mailova i pisama sa zahtjevom da se Povorka spriječi ili barem premjesti izvan centra.

U Varšavi se sljedećeg vikenda na LGBTIQ maršu očekuje oko 30 000 posjetitelja.

Foto: europride2010.eu

Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/427/zapoeo-euro-pride-festival/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.