FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Započeo Euro Pride festival

objavljeno:

12. 07. 2010.


U petak je u Varšavi započeo Euro Pride festival pod sloganom „Sloboda, ravnopravnost, tolerancija“ koji će kulminirati glavnom manifestacijom, odnosno samom Povorkom ponosa ulicama Varšave 17. srpnja. Varšava je osamnaesti po redu grad u kojem će ovaj LGBT festival biti održan a ujedno i prvi kojem su gradske vlasti odbile pokroviteljstvo. Kako prenose portali gayecho i gay-serbia, gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc uzela je čak i godišnji odmor kako, poput ustaljene prakse, ne bi morala biti dio povorke. Euro Pride su osim IBM-a odbili i svi sponzori te većinski katoličke zemlje koji ne žele da se njihovi proizvodi vezuju za homoseksualce.

“Na zapadu je normalno da gradske vlasti preuzimaju pokroviteljstvo nad paradom i uzvanici su najčešće u prvim redovima”, izjavila je jedna od poljskih organizatorica parade Marta Abramovič.

Gosti Europridea umjesto lokalnih biti će tako strani političari a pisma podrške stižu iz svih svjetskih metropola uključujući New York, London, Berlin, … Intenzivna je posljednjih tjedana i kampanja protiv Povorke. Naime, jedno od konzervativnih katoličkih udruženja građana u poštanske sandučiće je razdijelilo preko 600 000 letaka sa pozivom da se zaustavi „skandalozna promocija homoseksualnosti“. Gradske vlasti su dobile i više od 2 500 mailova i pisama sa zahtjevom da se Povorka spriječi ili barem premjesti izvan centra.

U Varšavi se sljedećeg vikenda na LGBTIQ maršu očekuje oko 30 000 posjetitelja.

Foto: europride2010.eu


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike