Rim priznao istospolna partnerstva

rome-tours

U Rimu su jučer ozakonjena istospolna partnerstva.

Gradsko vijeće je tako izglasalo da se svi istospolni brakovi, sklopljeni u stranim zemljama, trebaju automatski prebaciti u novi registar kreiran za istospolna partnerstva.

Gradonačelnik Ignazio Marino je pozdravio odluku vijeća i rekao kako je ova kontroverzna odluka veliki korak unaprijed te se zahvalio svim vijećnicima koji su glasali za.

Nakon glasanja je rekao u izjavi: “Danas je glavni grad Italije odaslao poruku da je ljubav u ovome gradu jednaka za sve. Želio bih izraziti svoje zadovoljstvo ovim važnim korakom, koji nije samo akt civilnosti i poštovanja prema ljudima, već nas izravnava s ostatkom zapadnog svijeta, rame uz rame s glavnim europskim zemljama s kojima dijelimo povijest.

“Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna simbolička vrijednost donošenja ovog zakona. Mnogi talijanske administracije danas očekuju zakon koji će napokon poštovati jednaka prava za sve. Rim ovim primjerom želi potaknuti zakonodavce koji već godinama, najčešće zbog straha, izbjegavaju prepoznati legalna i civilna prava svih parova bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.”

Podsjećamo, gradonačelnik Marino je dugogodišnji zagovaratelj istospolnih brakova i jedan od nekolicine gradonačelnika koji su odbili naredbu ministra Angelina Alfana da ne priznaju istospolne brakove sklopljene u stranim zemljama te da ih ne unose u gradske registre.

Istospolna partnerstva i brakovi nisu legalni u Italiji. Međutim, još uvijek traju debate oko toga da li Italija treba priznati istospolne brakove sklopljene u stranim zemljama, posebice onima uz koje je Italija vezana sporazumima.

Arcigay, vodeća LGBTIQ udruga u Italiji, pozdravila je donošenje zakona u Rimu.

Flavio Romani, predsjednik Arcigay-a, je rekao u izjavi: “Napokon! Za Rim je ovo glasanje kao oslobođenje.”

Leave a Reply