FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

U Finskoj legalizirani istospolni brakovi

objavljeno:

30. 11. 2014.
U Finskoj legalizirani istospolni brakovi

autor:Finski parlament odobrio je zakon o bračnoj jednakosti u petak, javlja Reuters.

Sa 105 glasova za i 92 glasa protiv, finski političari su izglasali zakon o istospolnim brakovima kojeg su inicirali sami građani.

Podsjećamo, u Finskoj je od 2002. godine istospolnim parovima omogućeno registrirano partnerstvo, a novim zakonom će im biti omogućena jednaka prava braka, uključujući posvajanje, privilegiju promjene spola i nasljedstvo.

Alexander Stubb, premijer Finske, podržao je zakon te je čak poslao otvoreno pismo u kojemu od parlamenta traži podršku zakonu i prije zakazanog glasanja.

U njegovom pismu stoji: “Finska bi trebala težiti tome da postane društvo gdje diskriminacija ne postoji, gdje su ljudska prava očekivana i poštivana i gdje se dvoje odraslih ljudi može vjenčati bez obzira na seksualnost.”

Prema navodima HRC-a, novi zakon ne bi trebao stupiti na snagu do 2016. godine, a njegovim donošenjem je Finska postala 12. zemlja u Europi koja je prigrlila bračnu jednakost, ali i zadnja nordijska zemlja koja ga je uvela.

Ty Cobb, direktor HRC-a, rekao je u petak: “Moramo pohvaliti političare u Finskoj zbog donošenja povijesnog zakona koji će LGBTIQ građanima u zemlji omogućiti prava koja zaslužuju. Čestitamo LGBTIQ aktivistima koji su zaslužni za ovaj divan dan.”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike