FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Napadnut gay kafić u Ljubljani

objavljeno:

30. 06. 2010.


Nekoliko dana prije ljubljanske Parade Ponosa, caffe ‘Open’ u kojem se okuplja gay populacija, osvanuo je pošaran grafitom ‘Smrt pederima’. Prije godinu dana ispred istog kafića brutalno su napali gay aktivista Mitju Blažiča. Isti natpis pojavio se i na kući slovenskog ministra pravosuđa Aleša Zalara, čija je supruga bila ta koja je osudila napadače na Blažića.

To se dogodilo u tjednu u kojem traju različita predprideovska događanja, a Slovenski parlament ima zasjedanje na kojem se trenutno rješava pitanje Obiteljskog zakona koji u javnosti izaziva velike bure jer izjednačava hetero i homoseksualne zajednice. Najviše debate izaziva, kao i obično, definicija pojma obitelj.

povezane vijesti

Aleš Primorc iz civilne inicijative za obitelj zakon je nazvao ‘najgorim zakonom u suvremenoj slovenskoj povijesti’. Slovensko ‘Delo’ je prenijelo izjavu Franca Cukjatija iz SDS-a koji je u svojem protivljenju novom obiteljskom zakonu rekao da “Ne postoji idealna obitelj, definicija mora dati kompas, inače će nam se sve srušiti. Ako imamo pred očima idealnu funkciju obitelji, lako joj se i približimo. Ako tu funkciju obitelji izgubimo, i briga za obitelj će se razvodniti te lako možemo doći do onoga što neki možda i žele: da više nemamo djece”.

Slovenski ministar rada, obitelji i socijalnih poslova Svetlik je pojasni da “Ovim prijedlogom ne želimo nikome ništa oduzeti već omogućiti da se ljudi slobodno odlučuju za način svoga života”, i dodao da bi ‘idealna obitelj’ značila “snažno kršenje ljudskih prava većeg broja ljudi”.

Foto: index


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike