FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Izvješće otkrilo kako je 226 trans* osoba ubijeno u posljednjih 12 mjeseci

objavljeno:

19. 11. 2014.
Izvješće otkrilo kako je 226 trans* osoba ubijeno u posljednjih 12 mjeseci

autor:U novom izvješću otkriveno je kako su trans* osobe ove godine kamenovane do smrti, spaljivane te kako su njihove ubojice oskvrnule njihova tijela, javlja Gaystarnews.

Izvješće osvjetljava slučajeve 226 trans* osoba koje su ubijene u proteklih 12 mjeseci, a pri čemu ih je čak 11 bilo maloljetno. Te zastrašujuće priče samo su vrh ledenjaka.

Brazil i Meksiko su još jednom na čelu liste s najviše ubojstava trans* osoba. Istraživanje je proveo Transgender Europe Trans Murder Monitoring (TETMM).

U istraživanju su uključeni samo slučajevi ubojstava trans* osoba koji su dokumentirani kroz javno dostupne informacije ili o kojima su izvještavale lokalne aktivističke grupe. Međutim, iz TETMM-a procjenjuju da bi broj smrti mogao biti daleko veći.

Također, naglašavaju da su mediji često krivi zbog neznanja te zanemaruju činjenicu da su žrtve trans* osobe što još više otežava osvjetljivanje problema.

Čak i u zemljama, gdje su ostvarena barem neka prava za gejeve i lezbijke, postoje mjesta koja nisu sigurna za trans* osobe.

U Brazilu je tako u proteklih godinu dana ubijeno 113 trans* osoba, u Meksiku 31 i SAD-u 10. Najniže na listi su Kanada, dva ubojstva, i Velika Britanija, jedno ubojstvo.

Neki od slučajeva koji se izdvajaju su onaj 21-godišnje Glende iz Meksika koja je pretučena i kamenovana do smrti. Njeno tijelo je pronađeno polugolo na smetlištu. Također, tu je i slučaj Suman Singh, 20-godišnje Indijke, koju je četvero ljudi zapalilo u siječnju. Singh je preminula u bolnici zbog ozbiljnosti ozljeda.

Jedan od najtežih slučajeva je onaj osmogodišnje Alex iz Brazila koju je ubio njen otac nakon što mu je rekla da je trans*.

Alecs Recher, dopredsjednica Transgender Europe, rekla je da je veoma važno učiti iz ovih statistika.

Rekla je u intervjuu: “Okupili smo se kao zajednica kako bi postali organizirani, kako bi prijavili bilo kakve incidente te kako bi znali prave brojke slučajeva oko nas. Policija, sudski sustav, mediji i šira javnost ne bi nikada trebali krivo izvještavati o smrti trans* osoba.”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike