Street art i grafiti u Berlinu

graffiti-street-art-social-message

Prije par dana obilježena je 25. godišnjica pada Berlinskog zida. Stotine tisuća ljudi se okupilo u središtu Berlina na proslavi povijesnog trenutka.

Proći Berlinom i ne primijetiti umjetnička djela na zidovima, vratima, cesti ili reklamama, bi bila greška.

Početak grafiti scene u Berlinu dogodio se u 80-ima kada je zapadna strana Berlinskog zida prekrivena porukama protiv opresije koja je tada gušila ljude. Pad Zida lansirao je grafite po cijelom gradu te je Berlin tako postao platforma za poruke urbane umjetničke zajednice.

Grafiti zasigurno nisu legalizirani u Berlinu, ali ovo sivo područje svakako je postalo razlog dolaska turista.

Iako u Berlinu postoje stotine uličnih umjetnika, izdvojit ćemo neke od najpoznatijih i najprepoznatljivijih.

XOOOOX

 

Ako živite u Berlinu, natpis ‘XOOOOX’ bi vam mogao biti poznat. Njegov/njezin rad odaje počast svijetu mode, a njegova/njezina strast započela je rezanjem starih modnih časopisa od kojih su nastajali kolaži. XOOOOX-ova djela su grafiti odaju dojam neutralnosti (nisu niti sretni, niti tužni) čime prisiljavaju promatrača da sam stvori priču.

ALIAS

Nije pogrešno reći da je Alias jedan od najzaposlenijih grafitera u Berlinu. Ulice su doslovno prekrivene njegovim djelima. Iz njegovih introvertiranih likova, promatrač može iščitati da se Alias osjeća iscrpljeno društvom koje nije povezano. U njegovim djelima se to može vidjeti na prikazima djece koja sjede na bombama, muškaraca koji su zarobljeni u monotoniji svojih poslova, djece bez lica koja su odvojena od svijeta, ali i u mnogim drugim motivima.

MEIN LIEBER PROST

Mein Lieber Prost također, svojim radovima, prekriva gotovo cijeli Berlin. Likovi, koje oživljava u svojim djelima, dizajnirani su kako bi se sakrili među ostalim grafitima što ih čini teškima za pronalazak promatraču kojemu se smiju. Prostovi grafiti obično su crno-bijeli, ali u nekim trenutcima on također koristi boje koje nanosi minimalno.

Njegovi likovi nasmiješenih lica ne poznaju granice te se mogu pronaći na svakoj površini pa i samom pločniku. Prostov identitet još uvijek nije otkriven zbog toga što on živi kroz svoje zaigrane likove.

Poruka 

Svaki umjetnik ima vlastitu agendu kada je u pitanju prenošenje poruke. Međutim, kod svih umjetnika koji su ikada ukrašavali ulice Berlina, jedna je poruka stalna: sloboda. Berlin je sam po sebi isprepleten suprotnošću slobode i opresije koju simbolizira već spomenuti Berlinski zid. Pad zida ostavio je traga na gradu te je stoga reflektiran u umjetničkim djelima koja ukrašavaju njegove ulice.

S takvom bogatom povijesti teško je zamisliti da će ulice Berlina biti očišćene od grafita. Umjetnost će uvijek žudjeti za mjestima gdje je društvo nemirno te je stoga Berlin poznat kao jedno od najkreativnijih mjesta u Europi, ali i svijetu.

Leave a Reply