FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Recenzija: „Mommy“ Xaviera Dolana

objavljeno:

10. 11. 2014.
Recenzija: „Mommy“ Xaviera Dolana

Xavier Dolan, mladi francusko kanadski redatelj publici se predstavio 2009. godine sa filmom „I Killed My Mother“, a 2010. uslijedio je „Heartbeats“ koji je na 7. Zagreb Film Festivalu osvojio Zlatna kolica za najbolji film. Dolan koji je nosio glavne uloge u svoja prva dva filma za sebe kaže kako je prvenstveno glumac pa onda redatelj, ali ističe kako ne piše uloge za sebe nego uzme ulogu ako smatra da odgovara za istu. Tako je za film „Laurence Anyways“ 2012. ostao u redateljskoj stolici. Scenarije za svoje filmove piše sam, a 2013. donosi još jednu novinu. „Tom at the Farm“ napravljen je po adaptiranom scenariju, originalno scenarij za kazališnu predstavu Michela Marca Boucharda, a Dolan se vraća na poziciju glavnog glumca. 2013. svoj redateljski opus obogaćuje i jednim kratkometražnim filmom „College Boy“ koji je zapravo glazbeni video spot grupe Indochine za istoimenu pjesmu. Sve nas to dovodi do ovogodišnjeg 12. Zagreb Film Festivala gdje imali smo priliku vidjeti Dolanov naj noviji redateljski uradak.

„Mommy“ je obiteljska drama koja vividno prikazuje odnos majke i sina. Samohrana majka Diane (Anne Dorval) je žena odjevena u odjeću neprikladnu za svoje godine, dugog jezika“ i bahatog stava. U trenutku kada njezin sin Steve(Antoine-Olivier Pilon) biva izbačen iz odgojno-popravne ustanove ona se nađe u bezizlaznoj situaciji da preuzme potpunu skrb o njemu. U spletu okolnosti u njihov život ulazi čudna, ali nadasve simpatična susjeda Kyla (Suzanne Clément). Nesmireni Steve boluje od poremećaja u ponašanju, poznatog kao ADHD, temperamentna Diane koja pokušava pohvatati sve konce i Kyla koja se bori sa mucanjem čine zanimljiv trojac, a kombinacija njihovih karaktera glavni je adut ovog filma. Priča kojoj svjedočimo vodi nas kroz buru osjećaja te nam, figurativno govoreći, ostavlja gorko slatki okus u ustima. Dolan nas kroz svoje vješto snimljene kadrove uspješno stavlja u ulogu prisutnog promatrača više nego gledatelja u dvorani. Film je ispunjen vizualno romantičnim scenama od kojih se najviše ističe predivna kanadska jesen. Vodi nas kroz idilu događanja koja se na trenutke doima kao da je gledamo kroz zlatnu izmaglicu, ali nas zatim obrušava na zemlju sa oštrim prikazima ljudskih odnosa.

Jedna od memorabilnih scena iz filma prikazuje Diane koja optimistično zamišlja kako bi se život njenoga sina trebao odviti, a popraćena je kompozicijom Ludovica Einaudia „Experience“. To glazbeno djelo je bila polazna točka i inspiracija za navedenu scenu, nakon što ju je Dolan napisao oko nje je pomno gradio ostatak filma. Ono što je postalo običaj nakon gledana Dolanovih filmova je potraga za glazbom koja ih prati. Ako ste čuli neku Vama već poznatu pjesmu onda ste je zasigurno doživjeli na neki novi način, ako ste čuli nešto novo nećete stati dok to ne nađete. Uz predivnu skladbu „Experience“ soundtrack filma čine i mnoga poznata imena kao što su Lana Del Rey, Celine Dion, Dido, Ellie Glouding i drugi.

„Mommy“ je po brojnim kritikama proglašen najboljim Dolanovim film do sada, a to je uvelike potvrdila i nagrada žirija filmskog festivala u Cannesu gdje je film premijerno prikazan ove godine. Film nastavlja nizati uspjehe, nakon priznanja u Cannesu postao je službeni kandidat kanadskog filmskog društva za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Ukoliko volite filmove koji Vas u potpunosti zaokupe svojom radnjom i na kraju Vam daju osjećaj da ste se upravo vratili sa nekog putovanja onda je ovo idealan film za Vas. Mi se nadamo da će ga kino Europa uvrstiti u svoj repertoar kako bi svi koji nisu bili na ZFFu dobili prilikom pogledati ovaj hvale vrijedan film.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike