Skopje: Maskirani napadači napali obljetnicu osnutka LGBTIQ centra

0_damar

Homofobna grupa napala je goste koji su slavili obljetnicu osnutka LGBTIQ centra u kafiću Damar u Skopju, javljaGaystarnews.

Mediji javljaju kako je oko 30 ljudi, prekrivenih maskama i kapuljačama, ušlo u prostorije kafića Damar i počelo bacati kamenje i boce na sve prisutne. AFP javlja kako je dvoje ljudi ozlijeđeno u napadu.

Svjedoci tvrde kako je napad trajao oko deset minuta, ali da je to vrijeme bilo dovoljno za razorne posljedice.

Uranija Pirovska, direktorica Helsinškog Odbora za Ljudska Prava u Makedoniji, rekla je u izjavi: “Huligani su ušli u kafić i počeli bacati sve što im se našlo na putu. Napad mogu samo opisati kao stampedo.”

Pirovska je dodala i kako je ovo šesti organizirani napad protiv LGBTIQ osoba u Makedoniji u posljednje dvije godine.

Stranka VMRO-DPMNE, koja je trenutno na vlasti u Makedoniji, osudila je napad i pozvala sve službe, koje su zadužene za slučaj, da što prije reagiraju, riješe slučaj i pred sud dovedu one koji su odgovorni za napad.

U izjavi stranke stoji: “Stranka VMRO-DPMNE ne slaže se, ne podržava i osuđuje bilo kakvo nasilje, nasilno ponašanje i agresiju. Za nas je ovakvo ponašanje djetinjasti, neodgovorno i sramotno.”

Podsjećamo, centar, kojeg financira nizozemsko veleposlanstvo, napadnut je 2012. godine kada su huligani kamenjem razbili sva prozorska stakla na centru. Također, prošle godine su nepoznati počinitelji podmetnuli požar u centru.

2011. godine ILGA-Europe je, u svom izvješću vezanom uz regiju Balkana, Makedoniju postavila na posljednje mjesto zbog čestih narušavanja ljudskih prava i diskriminacije.

Leave a Reply