FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Španjolska: U Kataloniji izglasan jedan od najprogresivnijih zakona protiv homofobije

objavljeno:

5. 10. 2014.
Španjolska: U Kataloniji izglasan jedan od najprogresivnijih zakona protiv homofobije

autor:U španjolskoj regiji Kataloniji izglasan je jedan od najinovativnijih zakona protiv homofobije u svijetu, javlja Gaystarnews.

Katalonija, inače autonomna regija Španjolske, u četvrtak je izglasala kontroverzan zakon koji štiti sve LGBTIQ osobe od homofobnih napada.

Nazivajući ga ‘pionirskim svjetskim zakonom protiv homofobije’, Catalan News Agency (ACN) javio je da zakon uključuje kazne za homofobno ponašanje na radnom mjestu te pozitivne mjere protiv diskriminacije tj. netko optužen za homofobiju morat će dokazati svoju nevinost.

U izvješću ACN-a stoji: “Mjera pozitivne diskriminacije već se provodi prilikom drugih prekršaja poput obiteljskog nasilja nad ženama. Uglavnom su to slučajevi u kojima je teško neke stvari dokazati.”

Nove kazne uvedene su za one koji napadnu LGBTIQ osobe, a iznosit će do 14 000 eura.

U izvješću također stoji da je 80% političara iz katalonskog odbora podržalo zakon, a da je jedina grupa protiv bila konzervativna nacionalistička stranka (PP), koja vodi španjolsku vladu.

Jedan od najžešćih zagovaratelja zakona, katalonski socijalist Miquel Iceta, rekao je: “Jako sam bijesna kada netko niječe ili umanjuje diskriminaciju koju smo mi LGBTIQ osobe doživjeli ili riskiramo doživjeti. Govore konstantno o nekakvom gej lobiju. Mi nismo grupa ljudi koja potajice radi kako bi ilegalno dosegla svoje ciljeve. Mi smo grupa koja radi na zaštiti prava svih.”

Španjolska je jedna od najprogresivnijih zemalja svijeta po pitanju LGBTIQ prava. Istospolni brakovi su legalizirani 2005. godine za vrijeme vlade José Luis Rodríguez Zapatera. Međutim, u zemlji se u zadnje vrijeme događa porast homofobnih napada od kojih je samo nekolicina prijavljena policiji.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike