Singapurski odvjetnici ušli u raspravu oko anti-gej zakona u zemlji

singapore_1897281b

Dvojica najboljih singapurskih odvjetnika ušli su u raspravu o anti-gej zakonu u toj zemlji na forumu o ljudskim pravima ovog utorka, javlja Gaystarnews.

Oko 250 studenata prisustvovalo je događaju održanom na Nacionalnom Sveučilištu Singapura (NUS). Profesor Walter Woo, profesor prava na NUS-u te bivši glavni odvjetnik u zemlji, rekao je kako podržava rušenje zakona zato što u njemu uočava ustavni problem.

Vlada je rekla kako zakon neće biti aktivno provođen, ali Woon je citirao ustav rekavši kako je glavnim odvjetnicima dužnost neometano kažnjavati ljude u skladu sa zakonom.

The Straits Time citira dr. Woona: “Imamo veoma opasan presedan ovdje gdje politički autoriteti glavnom tužitelju, koji bi trebao biti neovisan, govore: “Postoje zakoni koje ne ćeš provoditi. To smatram veoma neugodnim.”

Sektor 377A singapurskog kaznenog zakona kažnjava istospolni seks kaznom do dvije godine zatvora. Woon je o tome rekao kako ne postoji način da se to nekome dokaže.

Dodao je: “Kao stvar principa, ako su to dvoje odrasle osobe, zašto bi se to uopće kažnjavalo zakonom? Ako je to grijeh, onda je to stvar tebe i Boga.”

Profesor Tommy Koh, predsjednik Centra za Internacionalno Pravo na NUS-u, složio se u tome kako bi zakon trebao biti srušen, ali je također dodao i kako njegovo rušenje nije tako jednostavno uzme li se u obzir politički pritisak.”

Rekao je kako većina Singapuraca glasala protiv sudeći prema posljednjim anketama.

Koh je dodao: “Kompromis dviju strana jest postojanje zakona u Singapuru, ali njegovo neprovođenje. Vladine teškoće u balansiranju suprotstavljenih strana ne smiju biti podcijenjene.”

Leave a Reply