FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Homofobija u Hollywood-u: Istraživanje pokazalo kako su LGBTIQ glumci još uvijek diskriminirani

objavljeno:

14. 09. 2014.
Homofobija u Hollywood-u: Istraživanje pokazalo kako su LGBTIQ glumci još uvijek diskriminirani

autor:U nedavnom istraživanju provedenom u Hollywoodu među glumcima otkriveno kako industrija još uvijek vrvi homofobijom, javlja Gaystarnews.

Istraživanje je provedeno od strane Williams Instituta na UCLA-u, a pokrenuto je od strane vodećeg sindikata glumaca ‘SAG-AFTRA-e’ [Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists]. Ken Howard, predsjednik sindikata, je opisao istraživanje kao nečuveno.

Provedeno 2012. godine među 5700 SAG-AFTRA članova koji rade u Hollywoodu. Među ispitanicima su bile osobe svih seksualnosti. Otkriveno je:

- Više od polovice LGBTIQ glumaca je čulo anti-LGBTIQ komentare na setu te je više od trećine svjedočilo nepoštovanju prema LGBTIQ osobama. To je uočeno i od strane glumaca koji nisu LGBTIQ.

- Oko trećine glumaca vjeruje da su redatelji, producenti i ostalo osoblje protiv LGBTIQ glumaca, što bi kao posljedicu moglo imati nezapošljavanje LGBTIQ glumaca

- Više od polovice LGBTIQ glumaca je čulo anti-gej komentare producenata i redatelja o glumcima. Petina gej glumaca je doživjelo neugodne komentare o svojoj seksualnoj orijentaciji ili spolnom i rodnom izražavanju.

- LGBTIQ glumci rjeđe imaju agente što ih stavlja u nepovoljnu poziciju kada traže uloge. Samo 36% ispitanih seautalo svojim agentima.

- Generalno je mišljenje ispitanih da su LGBTIQ glumci dobri za glavne uloge heteroseksualaca u romantičnim filmovima, ali također, misle kako producenti smatraju LGBTIQ glumce nepovoljnima što se tiče javnosti.

Većina ispitanih smatra kako im igranje gej uloga nije negativno utjecalo na daljnju karijeru, a četvrtina LGBTIQ ispitanika vjeruje kako im je odmoglo u karijeri.

Lee Badgett i Jodi L. Herman, istraživači sa UCLA-a, su rekli: “Otkrili smo kako LGBTIQ glumci imaju dosta barijera u svojoj potrazi za ulogama.”

Također, zaključak studije jest takav da većina ispitanika vjeruje u poboljšanje situacije za LGBTIQ osobe u Hollywood-u. Što se tiče autanih LGBTIQ glumaca, 72% ih je reklo kako to nije utjecalo na njihove karijere te da potiču i druge u autanju. Međutim, autori ističu kako je potrebno napraviti još puno toga kako bi se Hollywood bio otvoreno mjesto u kojemu se LGBTIQ glumci osjećaju dobrodošlo.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike