Ruska ortodoksna crkva prekinula dijalog s luteranima iz Finske zbog podrške koju daju LGBTIQ osobama

Patriarch_Kiril

Ruska ortodoksna crkva otkazala je planirani dijalog o doktrinama s finskom luteranskom crkvom nakon što je ona odbila osuditi homoseksualnost prije sastanka, javlja Gaystarnews.

Kari Kari Mäkinen, nadbiskup finske luteranske crkve, rekao je kako nije mogao sudjelovati na samitu dijaloga o doktrinama s ruskim patrijarhom Kirilom jer je ruska ortodoksna crkva zahtijevala od njega da potpiše izjavu u kojoj osuđuje gejeve i lezbijke. Nadbiskup je trebao pristupiti samitu kršćanskog pristupa antropologiji – području u kojem je tema ljudske seksualnosti neizbježna.

Nadbiskup Mäkinen izjavio je za Yle Uutiset: “Odluka naše crkve, koja ne osuđuje direktno homoseksualnost, jest da ne želimo nastaviti službenu ekumenalnu diskusiju s ruskom ortodoksnom crkvom.”

Dodao je kako ishod diskusija među vjerskim skupinama ne bi trebao biti predodređen prije nego se dogodi.

“Diskusije su diskusije” – rekao je.

Međutim, nadbiskup je nadodao i da se finski luterani nadaju nastavku suradnje i dijaloga s ruskom ortodoksnom crkvom unatoč prekidu komunikacije između dviju crkvi.

Rekao je: “Rasprave o doktrinama su obustavljene, ali kooperacija će se sigurno nastaviti u drugim oblicima.”

Ruska ortodoksna crkva jedan je od najglasnijih podržavatelja anti-gej zakona u Rusiji da ih je odlikovao i sam predsjednik Putin.

Leave a Reply