FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ankete pokazale kako 70% mladih u Čileu podržava istospolne brakove, ali i posvajanja

objavljeno:

10. 09. 2014.
Ankete pokazale kako 70% mladih u Čileu podržava istospolne brakove, ali i posvajanja

autor:Netom prije uvođenja dugoočekivanog zakona, koji legalizira istospolne unije u Čileu, ankete su pokazale kako dvije trećine mladih Čileanaca podržava istospolne brakove, javlja Pinknews.

U anketi, provedenoj od strane Nacionalnog Instituta Mladeži u Čileu (INJUV), otkriveno je kako 70% mladih iz te tradicionalno konzervativne zemlje podržava istospolne brakove, a većina ih odobrava i posvajanja od strane istospolnih parova.

Gej brak je trenutno zabranjen u Čileu, ali kongres će uskoro odobriti zakon o civilnim unijama koji se odnosi na istospolne i heteroseksualne parove te neće biti izjednačen sa brakom.

Anketa, nazvana ‘Percepcije seksualnih različitosti’, je otkrila da 64% mladih odobrava posvajanja od strane istospolnih parova, dok 51% misli kako razvoj djeteta nije narušen ako dijete ima istospolne roditelje. 84% smatra homoseksualnost validnom seksualnom orijentacijom. Ako se usporedi brojka od 6% podržavatelja u prošlogodišnjoj anketi dolazi se do zaključka kako se dogodio ogroman društveni pomak u odnosu prema LGBTIQ osobama.

Čile je, kao i ostale Latino-Američke zemlje, napravio velike pomake u prepoznavanju prava LGBTIQ osoba. Istospolne aktivnosti dekriminalizirane su 1998. godine, a 2012. godine uveden je i zakon koji nudi zaštitu LGBTIQ osoba. Gej muškarcima je dozvoljena donacija krvi (od 2012. godine), a lezbijkama je omogućena medicinski potpomognute oplodnja.

Zakon o civilnim unijama je prošao glasanje u kongresu u siječnju te sada čeka konačnu potvrdu Odbora Zamjenika. Michelle Bachelet, predsjednica Čilea, rekla je u predizbornoj kampanji kako podržava zakon i želi da on bude i


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike