Ubojstva lezbijki u Južnoj Africi

Situacija u Južnoj Africi se ne smiruje – prijavljeno je još jedno ubojstvo južnoafričke lezbijke. Dvije ključne LGBT organizacije koje se nalaze u mjestu Kwa-Thema, Gauteng, Južna Afrika: Ekurhuleni Pride Organizacijski odbor i Koalicija afričkih Lezbijki oštro su osudile ovaj zločin. Naime ubijena je jedna od članica Pride odbora, 24-godišnja Noxolo Nogwaza, pretpostavlja se u ranim jutarnjim satima 24. travnja 2011. godine.

Način i brutalnost ubojstva i silovanja upućuje na jedan ekstreman slučaj počinjen iz vjerojatno najgore mržnje koja postoji. Dosta slično dogodilo se prije tri godine, također članici Odbora, Eudy Simelane čije tijelo je pronađeno u polju u gradu Kwa-Themu. Mržnja prema LGBT osobama, a naročito prema lezbijkama ogroman je svjetski problem na koji je upozorio Borris Dittrich u nedavnom intervjuu (klik-za-članak) koji je dao za queer.hr.

Da ne biste pomislili da su napadi na lezbijke jedini mržnjom motivirani napadi u Kwa-Tenu, prošle godine je jedan gej muškarac bio napadnut od strane čak osam muškaraca koji su ga okružili u namjeri da ga siluju uz riječi kako će napadati LGBT osobe sve dok ih ne iskorijene, a na kraju je uspio pobjeći bez da su mu išta napravili.

Predsjednik Odbora Ntsupe izjavio je: “Vrlo je jasno da su silovatelji na misiji. Ali mi nećemo stati dok pravda ne pobijedi. Eudyn slučaj nije bio prepoznat kao zločin iz mržnje, slično kao što to nije učinjeno s mnogim slučajevima drugih ljudi koji silovani i/ili ubijeni na temelju njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Odbor se bori da se Noxolin slučaj prepozna kao zločin iz mržnje”.

LGBT aktivisti upozorili su da Vlada mora otvoreno izaći protiv zločina iz mržnje protiv LGBT osoba koji su u zadnje vrijeme u stalnom porastu.

 

Posted on April 28, 2011

Leave a comment

Tweet

Switch to our desktop site