FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prijedlog anti-gej zakona u Keniji proglašen protuustavnim

objavljeno:

15. 08. 2014.
Prijedlog anti-gej zakona u Keniji proglašen protuustavnim

autor:Prijedlog anti-gej zakona u Keniji, koji je predlagao kamenovanje LGBTIQ osoba do smrti, jučer je proglašen protuustavnim, javlja Gaystarnews.

Sudeći prema neslužbenim izvještajima, parlamentarni odbor za legalne poslove odbio je anti-gej zakon otkrivši kako se on kosi sa međunarodnim interesima te zemlje. Zakon, koji je uvelike podsjećao na zloglasni anti-gej zakon u Ugandi, tražio je ‘zaštiitu obitelji’ zabranom bilo kakvog oblika istospolnih odnosa ili bilo kakve promocije homoseksualnosti.

Autor zakona, Edward Onwog’a Nyakeriga, tvrdio je da je zakon potreban kako bi se zaštitili djeca i mladi koji su posebno osjetljivi na seksualna zlostavljanja i devijacije koje su posljedica kulturoloških promjena.

Denis Nzioka, LGBTIQ aktivist iz Kenije koji je vidio izvješća iz parlamenta, rekao je za Gay Star News da je ovo dobar korak za Keniju, ali i upozorenje svim LGBTIQ osobama.

Rekao je: “Vidjeli smo mnogo anti-gej poteza povučenih od strane ljudi, političara i religijskih vođa. Ljudi žele krenuti putem Ugande i Nigerije. Mislio sam da je Kenija sigurna zemlja, najbolja na kontinentu uz Južnoafričku Republiku po pitanju LGBTIQ prava, ali stvari su se izmakle van naše kontrole. Ovo je pokazatelj koliko se brzo stvari mogu drastično i dramatično promijeniti.”

U nastavku razgovora je dodao: “Ovo bi trebalo biti upozorenje i buđenje za LGBTIQ zajednicu. Samo zato što je zakon sada odbijen ne znači da se političari neće izboriti za neki novi anti-gej zakon. To bi se veoma lako moglo dogoditi u roku od dvije godine. Imati će nove ideje i pokušati će ga progurati po pravilima. Ako to naprave biti ćemo u velikim problemima.”

Trenutni zakon te zemlje kažnjava istospolne odnose kaznama zatvora u trajanju od 5 do 14 godina.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike