FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zadnja živuća gej žrtva holokausta primila orden časti

objavljeno:

27. 04. 2011.
Zadnja živuća gej žrtva holokausta primila orden časti

autor:Rudolf Brazda (na slici), posljednji živući gej koji je prošao trogodišnju torturu okrutnog koncentracijskog logora Buchenwald, primiti će ovih dana u Francuskoj njihov orden časti.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je 97-godišnjeg Brazdu za ovu nagradu koju je Brazda primio čak 66 godina nakon što je napustio “korektivni radni” kamp.

Philippe Couillet, predsjednik Les Oublié(e)s de la Mémoire (inače organizacija koja se bori za prepoznavanje i priznavanje patnje LGBT ljudi koji su nekad bili zatvoreni od strane nacista) rekao je kako je ovaj postupak označen kao  “daljnji korak u priznavanju deportacije LGBT osoba” te je pohvalio gospodina Brazdu na hrabrosti s kojom je otvoreno pričao o svojim iskustvima u Buchenwaldu.

Alexander Zinn napisao je knjigu o životu Rudolfa Brazde s naslovom Das Glück Kam Immer zu Mir (Sreća uvijek dođe do mene), a osim toga skupio je dovoljno materijala da će i napraviti dokumentarni film koji uključuje i intervju sa Brazdom te njegov ponovni susret sa mjestom patnje.

Nakon što se u Berlinu otkrio spomenik u sjećanje na LGBT žrtve holokausta, Brazda je odlučio sa svijetom podijeliti svoju priču.

Paul Canning, jedan od autora koji piše za LGBT Asylum News blog iskomentirao je: “Unatoč svojoj starosti, i koliko mu zdravlje dozvoljava, Brazda će i dalje nastaviti pričati o svojoj prošlosti, u nadi da će mlađe generacije ostati oprezne prema ponašanju koje je osudilo i progonilo LGBT osobe u nacističkoj eri”.

Gospodin Brazda primiti će nagradu na fakultetu Puteaux u Hauts-de-Seine te će održati govor, a predstaviti će ga Marie-José od Chombart Lauwea koja je bila poznata članica pokreta otpora i zatvorenica Ravensbrücka ženskog radnog logora. Danas je Marie-José predsjednica Fondacije za sjećanje na deportaciju.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike