FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prvi zahtjev podnesen samo dan nakon službenog stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu

objavljeno:

9. 08. 2014.
Prvi zahtjev podnesen samo dan nakon službenog stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu

autor:Samo jedan nad nakon službenog stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu, podnesen je prvi zahtjev za takvu vrstu zajednice, javlja Večernji list.

Prvi partneri u Hrvatskoj će tako postati dvojica muškaraca u Istri i to im je omogućeno već ovoga mjeseca.

Asja Ettinger, iz Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, kaže kako je vrijeme čina stupanja u zajednicu, kao i kod braka, 30 do 40 dana nakon podnošenja zahtjeva. Dodaje kako se taj period može i skratiti, a partneri mogu sami odabrati dvoranu.

U izjavi je rekla: “Zahtjevi se u Zagrebu mogu predati samo u područnom Gradskom uredu za opću upravu na Črnomercu.”

Također je nadodala kako problema s matičarima neće biti te da će oni rado fotografirati ceremoniju uz koju je pripremljen čak i poseban tekst. U pojedinim matičnim uredima se još uvijek čekaju potrebni obrasci za prijavu sklapanja partnerstva i cjenici, no i taj problem će po svemu sudeći biti uskoro riješen donošenjem dvaju podzakonskih aktova. Upita za životno partnerstvo je sve više kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske.

Marko Jurčić, iz udruge Zagreb Pride, je rekao kako zna još nekoliko parova koji uskoro planiraju ozakoniti svoju vezu, a neslužbeno je i da će prva partnerstva u Hrvatskoj sklopiti i parovi iz zemalja regije. To je omogućeno jer novi Zakon o životnom partnerstvu dodjeljuje sva prava koja proizlaze iz zakona svim državljanima EU, ako se odluče u Hrvatskoj sklopiti životno partnerstvo. Status životnih partnera zadržavaju u Hrvatskoj i svim zemljama članicama koje imaju zakon o životnom partnerstvu.

Strani državljani, koji nisu iz EU, a u Hrvatskoj sklope životno partnerstvo bit će tretirani kao drugi bračni parovi iz tih zemalja. Doduše, neće imati pravo na mirovinu preko partnera, porezne olakšice i zdravstveno osiguranje, ali dok su u RH, na njih će se odnositi dijelovi zakona koji uređuju osobne odnose.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike