FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sastanak Obame i ugandskog predsjednika Musevenija podigao prašinu među aktivistima za ljudska prava

objavljeno:

6. 08. 2014.
Sastanak Obame i ugandskog predsjednika Musevenija podigao prašinu među aktivistima za ljudska prava

autor:Ugandski predsjednik, Yoweri Museveni, sastao se sa predsjednikom Barackom Obamom samo par dana nakon što je zloglasni anti-gej zakon srušen u toj zemlji, javlja Gaystarnews.

Prvi predsjednik SAD-a, koji je podržao istospolne brakove, i prva dama, pozirali su danas za fotografijuzajedno sa ugandskim predsjednikom. Fotografija je uslijedila samo dan nakon što je u Bijeloj kući održana večera na kojoj su prisustvovali predsjednici Ugande, Kenije i Etiopije. Cilj večere je bila rasprava o jačanju odnosa SAD-a i Afrike.

Podsjećamo kako je Ustavni sud Ugande prije par dana srušio anti-gej zakon u toj zemlji zbog ilegalnog požurivanja zakona od strane političarke Rebecce Kadagae.

Prije samita državnih čelnika potpisano je nekoliko peticija u kojima se poziva Bijelu kuću na povlačenje poziva ugandskom predsjedniku. Milton Allimadi, ugandski aktivist za ljudska prava, rekao je da Obama ne bi trebao biti u istoj prostoriji s čovjekom koji je, ranije ove godine, predvodio petosatnu paradu u kojoj se slavilodonošenje zloglasnog anti-gej zakona.

Melanie Nathan, američka aktivistica koja se bavi pravima LGBTIQ osoba u Africi, rekla je da se osjeća izdano zbog sastanka. U izjavi je rekla: “Najteži dio svega jest taj što zaista volim predsjednika Obamu. Mislila sam da je on jedan od najvećih. Toliko sam razočarana da jedva mogu pronaći riječi s kojima bi izrazila svoju ljutnju, ali i tugu.”

Za kraj je dodala: “Neke LGBTIQ osobe iz zajednice se još uvijek moraju skrivati, ne mogu raditi, bore se da prežive – a vi pozivate njega u NAŠU Bijelu kuću. Ljuta sam i kao Amerikanka lezbijka se osjećam izdano. Ne postoji opravdanje za ovo. Predsjednik Obama je izgubio moju potporu.”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike