FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sveučilišta u Indiji u prijavnicama uvela posebne kategorije za svoje trans* studente

objavljeno:

4. 08. 2014.
Sveučilišta u Indiji u prijavnicama uvela posebne kategorije za svoje trans* studente

autor:Komisija za dodjelu stipendija iz Indije (UGC) je službeno prepoznala trans* osobe te uvela posebnu kategoriju u prijavnicama za stipendije i studije, javlja Gaystarnews.

To znači da, prilikom prijave, formulari neće biti ograničeni samo na odabir ‘muškog’ i ‘ženskog’ spola. Odluka komisije popratila je presudu najvišeg suda u Indiji koji nalaže nezavisni status za sve trans* osobe u Indiji ili one koji se vide kao treći spol.

Vijest je proslavljena u krugovima LGBTIQ aktivista koji sada vjeruju da su godine diskriminacije, za spolom neopterećene građane, gotove.

Vivek Anand, voditelj LGBTIQ aktivističke grupe Humsafar Trus, je rekao da je odluka komisije bila dobrodošla.

U izjavi je rekao: “Školarine će napraviti veliku razliku jer dosta studenata iz LGBTIQ zajednice dolaze iz socijalno i ekonomski nazadnih zajednica. Ljudi najčešće napuste školovanje jer nemaju pravih uvjeta za nastavak. Neke trans* osobe budu prihvaćene u edukacijske institute kao ‘žene’, neke kao ‘muškarci’, ali ne voli odlučivati o tome. Veoma je važno da obrazovne ustanove stvore prostor za trans* osobe i naprave velik korak spominjanjem ‘drugih’ i ‘transrodno’ u svojim prijavnicama.”

Glasnogovornik komisije je komentirao njihovu odluku o većoj inkluzivnosti: “Otvaranjem školarina za trans* osobe se nadamo da niti jedan studen neće biti izostavljen iz višeg obrazovnog sistema zbog novčanih razloga”

The Times of India je u nedavnom izvještaju spomenuo i Bangalore University koji je među prvim fakultetima koji su napravili taj korak još 2010. godine.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike