Znanstvenici iz Danske napravili veliki korak u pronalasku lijeka za HIV!

hiv-cure

Danska studija napravila je najveći korak u pronalasku lijeka za HIV, javlja Gaystarnews.

Koristeći lijekove za rak kako bi se HIV izbacio iz zaraženih stanica napravljen je veliki pomak u liječenju jer bi mogao biti ključ za njegovo potpuno uništenje. U uspješnom istraživanju, vođenom od strane doktora Ole Schmeltz Søgaarda i njegovog tima, koristio se lijek protiv raka Romidepsin i to na 6 HIV pacijenata.  Otkriveno je kako lijek produljuje hibernaciju HIV virusa u stanici do te razine da je virus ‘šokiran’ i izbačen iz skrovišta što omogućuje njegovu detekciju u krvi.

Trenutno se HIV može spriječiti uz pomoć lijekova, tako da ljudi koji žive s virusom mogu voditi sretne i zdrave živote, ali još uvijek ne postoji lijek koji bi u potpunosti uklonio virus iz tijela.

U izjavi na konferenciji u Melbourneu Søgaard je rekao: “Ovo nazivamo ‘udari u ubij’ pristupom. Korak je to u pravom smjeru, ali još uvijek nas čeka dug put i mnogo prepreka koje moramo savladati prije nego možemo početi govoriti o lijeku za HIV.”

Znanstvenici se nadaju da će ovim pristupom, u kojem virus postaje vidljiv, uspješno koristiti postojeće tretmane i cjepiva kako bi ga uništili. Brent Allan, HIV-om zaražen muškarac, za 7 News je izjavio: “Živim s HIV-om već dugo vremena, moj partner živi s HIV-om već dugo vremena i većina mojih prijatelja živi s HIV-om već dugo vremena. Uvijek sam se nadao da će otkriti lijek i taj san nikada neću napustiti.”

Leave a Reply