LORI vas poziva na tribinu o vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti

tribina_vijesti

Riječka udruga LORI vas poziva na prvu tribinu iz ciklusa književnih tribina udruge LORI o postojanju i vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti koja će se održati u Book Caffeu Dnevni boravak (Ciottina ulica 12a) u Rijeci u petak, 27. lipnja s početkom od 20 sati.

Na ovoj književnoj tribini naziva “Buđenje” govorit će se o lezbijskoj književnosti na prijelazu s 19-tog na 20-to stoljeće, periodu kada su mnoge hrabre žene odlučile istupiti da se glas svih žena čuje i poštuje – vrijeme buđenja svijesti o ženskim pravima, postojanju i vidljivosti.

Moderatorica tribine je Marina Vrđuka Beleš, predsjednica riječke udruge Katapult koja djeluje na poticanju stvaralaštva i kulture mladih te se bavi izdavaštvom već niz godina. Sudionici su: Zoran Krušvar, autor, novinar, voditelj kulturnih projekata čiji je roman “Zvijeri plišane” izazvao veliku pažnju javnosti zbog tematiziranja homoseksualnosti i transrodnosti u dječjoj literaturi, te Ana Smokrović, kulturologinja, asistentica na Kulturalnim studijima Sveučilišta u Rijeci.

Ciklus književnih tribina o spisateljicama, pjesnikinjama koje su ostavile bitan trag u određenim periodima u svjetskoj književnosti održavat će se od 27. lipnja do prosinca 2014. godine, a cilj je informirati javnost o djelima, životima, okolnostima pod kojim su ove neustrašive žene stvarale i utrle put mnogim kasnijim autoricama.

Ovaj je poduhvat od izuzetnog značaja ne samo za LGBT zajednicu, već i sve Riječanke i Riječane jer se ova tema do sada nije proučavala u književnim krugovima, na sveučilištima i relevantnim književnim poljima.

27. lipanj je izuzetno važan datum u povijesti LGBT pokreta jer je u noći između 27. i 28. lipnja započela poznata Stonvolška revolucija, koja se rasplamsala i van ulica New Yorka, a istodobno se rađaju i pokreti za ženska prava – u toj borbi za prava LGBT osoba, glas žena se prvi čuo!

Leave a Reply