FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Luksemburg izglasao bračnu jednakost

objavljeno:

20. 06. 2014.
Luksemburg izglasao bračnu jednakost

Luksemburški je parlament velikom većinom glasova (56 prema 4) izglasao potpunu bračnu jednakost i tako postao 11 europska zemlja koja svojim LGBT građanima omogućuje jednaka prava kao i heteroseksualnim.

Zakon je usvojen usprkos protivljenju manjinske konzervativne skupine Schutz fir d’Kand (Zaštitnici djece) koja je pokrenula peticiju za prikupljanje potpisa za referendum o braku čime bi se spriječila bračna jednakost. Međutim, inicijativa nije uspijela prikupiti dovoljan broj potpisa. Manje od 1% građana potpisalo je njihovu peticiju.

Prvi gej brakovi moći će sklopiti početkom 2015. godine jer će zakon stupiti na snagu šest mjeseci nakon njegovog usvajanja.

‘Ovo je sretan dan za Luksemburg i sve koji se zalažu za jednaka prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Ovaj će zakon omogućiti gejevima i lezbijkama u našoj zemlji vjenčanja s osobama koje vole i ojačat će temeljna prava svih, porukom jednakosti i nediskriminacije’, kazao je Boris Dittrich, direktor LGBT programa Human Rights Watcha.

Zastupnica stranke Zelenih, Viviane Loschetter, također je zadovoljna odlukom. ‘Ovim zakonom nismo odbacili vrijednosti našeg društva; samo smo dali jednaka prava lezbijkama i gejevima. Formalno smo priznali oblik veze koji postoji oduvijek’.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike