FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Usvojeni amandman Obiteljskog zakona omogućit će gej parovima posvajanje djece

objavljeno:

18. 06. 2014.
Usvojeni amandman Obiteljskog zakona omogućit će gej parovima posvajanje djece

Usvojeni amandman Obiteljskog zakona prema kojem i izvanbračni partneri mogu posvajati djecu dao je pravnu osnovu za posvajanje djece od strane istospolnih partnera čiji će status regulirati Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola, smatraju pravni stručnjaci.

Vladajuća koalicija za sada nije komentirala ovakvo tumačenje pravne odredbe izmjena i dopuna Obiteljskog zakona, međutim Sanja Barić. predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, kazala je kako je takvo tumačenje pravna činjenica, a ne tek jedan od mogućih ishoda.

‘Ne radi se o predviđanju, nego o činjenicama, pravnoj istini koja sada dolazi na vidjelo baš svima. Zbog zamagljivanja nisu se slušali pravni argumenti koji su govorili da se referendumom ne postiže ništa osim zaštite riječi brak. Žao mi je što je narod glasanjem “za” doveden u zabludu i što se sada može osjećati prevarenim od organizatora. Trebali su vjerovati u pravnu struku koja ima svoje pravilnosti, zakonitosti i činjenice’, komentirala je prof. Barić za Večernji list (KlikKlik).

Naime, radi se o tome da je amandman Obiteljskog zakona doveo do usporedive pravne regulacije različitih vrsta zajednica o pitanju posvojenja.

Nakon što je izjednačena pravna regulacija izvanbračnih s bračnim zajednicama u ovom pitanju, jedini razlog za različitu regulaciju istospolnih zajednica ostaje negativna predrasuda prema osobama druge spolne orijentacije, što je pravno neprihvatljiv razlog razlikovanja. Upravo to je izrečeno u presudama ESLJP-a u slučajevima protiv Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, pa i Francuske, prije nego što su zakonski izjednačili brak s istospolnom zajednicom.

Barić je kazala kako postoje dva mogaća pravna puta kojima se takvo tumačenje ESLJP-a može početi primijenjivati i u Hrvatskoj.

Jedan je dulji tzv. apstraktni put inzistiranja na ujednačenosti kroz traženje ocjene ustavnosti zakona u svjetlu poštovanja stavova ESLJP-a koji i kroz lani donesene odluke upućuje na jasan trend. Drugi put je kroz konkretan slučaj.

‘Neki istospolni par može tražiti posvojenje i nakon što bude odbijen na nižim instancama, u konačnici se obraća Ustavnom sudu tražeći zaštitu ljudskih prava i obiteljskog života na temelju jednakosti pozivajući se na standarde utvrđene Europskom konvencijom. Ako Ustavni sud tome ne udovolji, par bi se mogao obratiti ESLJP-u, što znači da je samo pitanje vremena kad bi to bilo realizirano’, kazala je prof. Barić Večernjem listu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike