FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Savjetnik mađarskog premijera za kulturu poziva na ‘borbu protiv pederskog lobija’

objavljeno:

29. 05. 2014.
Savjetnik mađarskog premijera za kulturu poziva na ‘borbu protiv pederskog lobija’

‘Mađarska mora očistiti svoja kazališta od pederskog lobija’, izjavio je povjerenik mađarskog premijera za kulturu.

Komentar je to Imrea Kerényija – bivšeg ravnatelja Mađarskog narodnog kazališta i brojnih drugih ključnih kulturnih institucija u zemlji, uoči nadolazećeg Festivala kršćanskog kazališta.

Njegov je komentar naišao na najoštriju osudu u otvorenom pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu kojeg Kerény savjetuje oko ‘očuvanja i razvoja mađarskih kulturnih vrijednosti’.

‘Moramo ući u borbu s ovom silom. Bit će to zapravo velika borba, s tim pederskim lobijem. On uključuje čitavu operu, međunarodni operni svijet, filmski svijet – sve. Ova situacija se mora prepoznati i protiv nje se treba boriti’, kazao je savjetnik premijera.

Komentar je izazvao zabrinutost u mađarskoj LGBT zajednici, a popularni gej glumac János Kulka poslao je otvoreno pismo premijeru u kojem najoštrije osuđuje ispad njegovog povjerenika i poziva Orbana da preuzme odgovornost za govor mržnje svojih dužnosnika.

‘Vaš suradnik javno poziva na linč i to ne prvi puta. Ne samo da ga niste smijenili zbog tih homofobnih izjava, koje graniče s govorom mržnje, već se niste ni jasno od tih izjava ogradili’, poručio je Kulka mađarskom premijeru.

Kulka je naglasio kako je Kerény odgovoran za formiranje javnog mnijenja kao premijerov povjerenik za kulturu zbog čega su njegovi komentari tim opasniji.

‘Koje su to mađarske kulturne vrijednosti koje bi on trebao čuvati i razvijati? ‘, pita se Kulka, ‘Sumnjam da je homofobija jedna od njih’.

‘Pozivam Vas da se javno distancirate od Imrea Kerényija i pokažete da 2014. godine u Mađarskoj, u središtu Europe, nema mjesta za javne ličnosti koje pozivaju na borbu protiv bilo koje društvene skupine.

‘Iščekujem Vaš odgovor na slijedeća pitanja: Koliko daleko vaš povjerenik smije otići s govorom mržnje? Koliko se Vi osobno slažete s njegovim tvrdnjama? Koje konkretne korake namjeravate poduzeti kako bi osigurali da se javne osobe u Mađarskoj koje Vas predstavljaju ne koriste govorom mržnje i ne promiču ovakve ružne i nakaradne stavove?’


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike