Queer Palma u Cannesu ide britanskom filmu ‘Pride’

cannes2014

Film ‘Pride’ britanskog redatelja Matthewa Warchusa osvojio je u subotu nagradu Queer Palma koja se svake godine dodjeljuje najboljem LGBT filmu na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Tako se u službenom pojašnjenju žirija na čijem je čelu ove godine bio kanadski redatelj Bruce LaBruce navodi da nas film ‘podsjeća da političke, spolne i društvene borbe protiv reakcionarnih i konzervativnih vlada dolaze iz direktnog aktivizma. Film nas podsjeća da gej pokret ima uporište u široj problematici: klasna svijest, društvena jednakost i sloboda izražavanja. Film evocira sve te fenomene u jednoj dosta klasičnoj formi, no ne zapada u stereotipe i simplifikaciju. Film ocrtava likove i situacije suptilno i sa suosjećanjem, podsjećajući nas da se borba nastavlja’.

Radnja filma smještena je u Veliku Britaniju 1984. godine kad je Margaret Thatcher na vrhuncu svoje moći, a sindikat rudara započinje svoj čuveni štrajk. Na Povorci ponosa u Londonu, iste godine, grupa LGBT aktivista odluči prikupiti novce za pomoć rudarima u štrajku. Nacionalna udruga rudara u početku odbija pomoć, no aktivisti se ne obeshrabruju te kreću u malo mjesto u Walesu u minibusu da bi rudarima direktno predali novac kojeg su sakupili i tako zaobišli posredništvo sindikata.

Nagrada Queer Palma dodjeljuje se od 2010. a za nju se ove godine natjecalo13 filmova koji se bave LGBT temama.

Leave a Reply