Hoće li LGBT prava ostati na marginama u novom sazivu Europarlamenta?

94

Hoće li Jean-Claude Juncker biti izabran za predsjednika Komisije, nakon što je plavi EPP osvojio najveći broj zastupničkih mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta, tim više što mu je sada naklonjena i Angela Merkel, po pisanju Suddeutsche Zeitunga? Ili će Europsko vijeće izabrati nekog drugog kandidata, ali iz redova EPP-a? Ili će crveni PES razbiti predizborni dogovor s EPPom i probati naći svoju većinu u parlamentu, vođen ambicijom Martina Schulza?

Odgovori će se iskristalizirati kroz mjesec dana kada se parlament sastane početkom srpnja u Strasbourgu te da svoj prijedlog Vijeću za predsjednika Komisije. Ambicija Martina Schulza će se do tada vjerojatno ugasiti, a predsjednik Komisije iz redova EPP- a, izabran uz potporu crvenog PESa i žutog ALDEa će sasvim sigurno po pitanju LGBT prava govoriti nešto poput Jean-Claude Junckera u svojoj predizbornoj izjavi za website EUobserver, gdje je “on za jednaki tretman svih osoba, bez obzira na spol i spolnu orijentaciju, ali istodobno poštuje i sustave obiteljskog prava zemalja članica”.

Drugim riječima, kao i u prethodnom sazivu Europskog parlamenta, strategija zagovaranja LGBT prava će najvjerojatnije i dalje ostati na margini. Ostaje za vidjeti još koji će povjerenik ili povjerenica dobiti vođenje segmenta ljudskih prava. Najveći iskorak dosadašnje povjerenice Viviane Reding je bilo snimanje spota za kampanju “It Gets Better”, ali na riječima je uglavnom i ostalo. Druga bitna osoba u europskoj administraciji je ona zadužena za vođenje Europske agencije za ljudska prava, ali Mortenu Kjaerumu iz Danske mandat istječe tek za dvije godine.

Glasanje je pokazalo da su četiri najveće stranke – plavi EPP, crveni PES, žuti ALDE i zeleni EGP/EFA – izgubile velik dio svojih zastupničkih mjesta, plavi EPP čak oko 20%. Britanski Liberali koji su se u kampanji hvalili kao stranka s najvećim brojem potpisnika ILGAinog predizbornog obećanja uspjeli su dobiti tek jedan mandat, izgubivši pri tome desetak mjesta u odnosu na prijašnji saziv parlamenta.

Pobjedu u Velikoj Britaniji je odnijela krajnja desnica – stranka UKIP – što je svojevrsni presedan pošto se borba za prvo mjesto u zadnjih stotinjak godina vodila između Laburista i Konzervativaca.

I u Francuskoj je slavio Nacionalni front pod vodstvom Marie Le Pen, koja je odmah pozvala na vladinu ostavku i raspisivanje novih nacionalnih izbora. Od ostalih zemalja, još je samo u Danskoj krajnja desnica odnijela pobjedu, dok su u svim ostalim zemljama, s izuzetkom Grčke, izabrane stranke iz jedne od triju obitelji: EPP, PES ili ALDE.

Od LGBT kandidata i kandidatkinja u parlament ponovno ulazi Ulrike Lunaček (zeleni EGP/EFA, Austrija), a od cijelog niza LGBT kandidat(kinj)a s liste crvenog PESa u parlament ulazi tek Seb Dance (crveni Laburisti, Velika Britanija) zahvaljujući dobrom prolazu njegove stranke u Londonu.

Pink News donosi da je u Škotskoj izabran i Davia Colbrun, koji se definira kao gej osoba, član UKIP stranke, koji recimo smatra da je istospolni brak “posvemašnji manjak tolerancije prema drugima” i “nepotreban”.

U Sloveniji i Hrvatskoj, liste na kojima su se natjecali Tatjana Greif, Damir Hršak i Miha Istenič nisu uspjele osvojiti nijedno mjesto u parlamentu, premda je Damir Hršak opet iskočio kao drugi na listi Hrvatskih laburista, premda s manjim brojem glasova od prošle godine. Sanja Galeković se na listi ORAH-a koji je osvojio jedan mandat kvalificirala kao šesta.

Leave a Reply