Egipatska država provodi sustavni progon LGBT osoba

ice_creams_egypt

Egipatski aktivisti prijavljuju povećanu učestalost uhićivanja LGBT osoba te kako policija ciljano progoni gej i trans osobe te ih podvrgava psihičkoj i fizičkoj torturi. Aktivisti smatraju da se radi o sustavnom progonu LGBT osoba.

Izvješće koje je sastavila Egipatska inicijativa za osobna prava (EIOP) pokazuje kako je sustavno policijsko iživljavanje nad LGBT osobama počelo u studenom 2012. godine kada je sedam osoba uhićeno u stanu u gradu Nasr i odvedeno u policijsku postaju gdje je podvrgnuto mučenju.

Od tada, ljudskopravaške udruge u Egiptu sustavno nadziru policijska uhićenja LGBT osoba, policijsko postupanje prema LGBT osobama i medijsko praćenje tih događaja.

Brojke pokazuju kako je od studenog 2012. godine uhićeno 77 LGBT osoba s jasnom tendencijom rasta.

Samo ovog mjeseca u Kairu je uhićeno 11 LGBT osoba.

U posebnom slučaju skupina od pet osoba uhićena je pod optužbom za ‘seksualnu izopačenost’, a u razmaku od samo nekoliko dana uhićeno je još 6 trans osoba.

Pravni stručnjaci upozorili su da se u svim tim slučajevima policija pojavila na mjestu uhićenja u rekordnoj brzini što sugerira na mogućnost da se formirala tzv. ‘moralna policija’ odnosno posebni policijski odred zadužen isključivo za progon LGBT osoba što bi značilo da se ne radi o proizvoljnim policijskim uhićenjima, već o organiziranom državnom progonu svih ne-heteroseksualnih građana i građanki što bi sasvim sigurno imalo posebne međunarodno-pravne posljedice po egipatske vlasti.

Također, sud dosljedno izriče najviše zakonski predviđene sankcije i to u razmaku od samo nekoliko dana od dana uhićenja.

Prošlog su mjeseca u Kairu uhićene četiri LGBT osobe, a već tjedan dana nakon njihovog uhićenja, dosuđene su im kazne od tri do osam godina zatvora.

Veliku zabrinutost izaziva i nehumano postupanje policijskih službenika prema LGBT osobama.

Izvješća pokazuju kako se uhićene LGBT osobe suočavaju s verbalnim i fizičkim zlostavljanjem od strane policijskih službenika, kao i s uskratom hrane i obiteljskih posjeta.

Neki prijavljuju da su podvrgnuti prisilnim analnim pregledima, odnosno metodi kojom se nastoji utvrditi je li osoba gej, a koja nema nikakav znanstveni legitimitet. Takav oblik mučenja čest je u zemljama koje kriminaliziraju homoseksualnost.

Ulje na vatru dodaju i senzacionalistički medijski natpisi o uhićenjima koji su vrlo često krajnje vulgarni i služe se govorom mržnje, ne poštujući pritom pravo uhićenih na zaštitu privatnosti. Objavljuju se video prilozi sa snimkama uhićenih, a ponekad i s njihovim punim imenom i prezimenom.

Izvješća detaljno pokazuju s čime se suočavaju uhićene LGBT osobe.

Brijanje glave, policijska premlaćivanja, nasilni pregledi anusa, silovanja i ostali oblici mučenja ono su s čime se LGBT osobe suočavaju u periodu od uhićenja do suđenja.

‘Policajci su nam se smijali i dobacivali  ‘Hej ljepotice’ i slične prljave stvari. Zatim su nas nasilno skinuli, pokušavajući ugurati pendreke u anus. Ja sam se tome pokušao oduprijeti zbog čega su me divljački pretukli’, ispričao je jedan od uhićenih.

LGBT aktivisti u Egiptu pozivaju međunarodnu javnost da reagira na specifičan način kako ne bi dodatno pogoršala situaciju. Upozoravaju kako bi javni prosvjedi protiv egipatskih vlasti ili poticanje egipatskih ambasada da pošalju poruke egipatskoj vladi, mogli samo dodatno zaoštriti situaciju za LGBT osobe.

Savjetuju ljudima da prouče situaciju u Egiptu, potaknu svoje vlade da diskretno istraže uhićenja te da izvrše pritisak na web stranice i aplikacije koje su popularne u Egiptu poput Grindra, Facebooka i Whatsappa, kako bi pokušali poboljšati sigurnost svojih korisnika i zaštitili ih od policijskog nadzora.

Vojne političke figure u Egiptu javno uzimaju zasluge za progon LGBT osoba, uključujući i generale Hamdija el-Gazzara i Hishama el-Sawya.

Leave a Reply