FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

GENDERFORMANCE: Predstavljena nova programska linija unutar Queer Zagreb Sezone

objavljeno:

13. 05. 2014.
GENDERFORMANCE: Predstavljena nova programska linija unutar Queer Zagreb Sezone

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu danas je predstavljena nova programska linija unutar Queer Zagreb Sezone pod nazivom Genderformance. Riječ je o programu koji propituje pitanja roda u izvedbenim umjetnostima, a tijekom nekoliko dana programa predstavit će umjetnike kao što suEisa Jocson s Filipina, Geumhyung Jeong iz Južne Koreje, Cecilia Moisio iz Italije, Poliana Lima iz Španjolske,Jan Martens iz Belgijete hrvatski umjetniciSiniša Labrović i Vlasta Delimar.

„Genderformance je program rezidencija i žive izvedbe koji propituju odnos tijela u pokretu i tijela u prostoru. Zato radimo s koreografima i umjetnicima koji rade sa svojim tijelom, u kontekstu Muzeja i stalnog postava muzeja. Ovoga puta sve je povezano s retrospektivnom izložbom Vlaste Delimar koja se čitav svoj umjetnički život bavi postavljanjem pitanja tjelesnosti i granica društvenih normi u javni prostor“, pojasnio je programski direktor Zvonimir Dobrović i dodao da je program na svojoj aktualnosti dobio najnovijim trendovima u hrvatskom društvu kojima se određeni oblici eksperimentalne i radikalne umjetnosti pokušavaju suzbiti ili ograničiti.

„U hrvatskom se društvu događa vrlo jasno desno određena radikalizacija koja Genderformance i ostale programe Queer Zagreba čini i endemski bitnim i aktualnim.“

Osnovu Genderformance programa čini projekt Performing Gender, dvogodišnji projekt umjetničkog istraživanja o identitetima u kojemu sudjeluje Domino (Queer Zagreb) iz Hrvatske s još tri organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival), te Španjolske (Paso a 2 Platforma Coreográfica Asociación Cultural). Unutar projekta, pozvano je šesnaest umjetnika iz partnerskih država koji će tijekom rezidencija u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu partnerskih muzeja. 

U zagrebačkom dijelu projekta sudjeluju Jan Martens (u suradnji s Brunom Isakovićem), Cecilia Moisio, Siniša Labrović i Poliana Lima, koji će 17. svibnja izvesti izvedbe nastale kao rezultat godine dana sudjelovanja u Performing Genderu.

„Puno mi je u radu pomoglo što smo prošle godine proveli tjedan dana u Zagrebu. Imali smo radionice, razgovore, uspjeli smo doživjeti klimu, upoznati se s kulturom u koju dolazimo. Dobili smo ideju kako se ovdje promišljaju rod i seksualnost. Meni je osobno bilo važno raditi s hrvatskim umjetnicima. Surađujem s hrvatskim umjetnikom Brunom Isakovićem u performansu u kojem se tijekom pet sati umjetnička izvedba preobražava iz gotovo posve statične u izraz vođenja ljubavi.

U svojem radu pokušavam biti suptilan i tom suptilnošću poticati na razgovor i komunikaciju“, kazao je nizozemski umjetnik Jan Martens čiji će se rad moći vidjeti na Final Sharingu u subotu, 17. svibnja. Jan Martens se zagrebačkoj publici vraća početkom lipnja, kada u suradnji s Tjednom suvremenog plesa predstavljamo tri njegove izvedbe.

U ostalom dijelu, program uključuje blok izvedbi i radionicasvjetski poznatih i priznatih koreografkinja iz Južne Koreje i Filipina,a dio programa je i predstavljanje rada jedne od najvećih ikona hrvatskog performansa Vlaste Delimar, koja u vrijeme trajanja programa prikazuje svoju retrospektivu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a za Genderformance priprema izvedbe, predstavljanje opsežnog kataloga svog rada i dvodnevnu konferenciju o performansu.

Prva je na programu južnokorejska umjetnica Geumhyung Jeong sa svojom izvedbom „Oil Pressure Vibrator“, 14. svibnja u 20 sati u MSU-u (KlikKlik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike