FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Animafest Zagreb 2014. predstavlja najbolji animirani film svih vremena

objavljeno:

30. 04. 2014.
Animafest Zagreb 2014. predstavlja najbolji animirani film svih vremena

U čast dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine, jednog od najuglednijih živućih svjetskih autora animiranog filma Jurija Norštejna (r. 1941., SSSR), Animafest 2014. u programu Majstori animacije priređuje retrospektivu njegovih radova.

Najpoznatiji među njima svakako je film Bajka nad bajkama (1979.) koji su animacijski stručnjaci u dva navrata (1984. u Los Angelesu i 2002. u Zagrebu) proglasili najboljim animiranim filmom svih vremena, a osvojio je i Animafestov Grand Prix 1980. godine.

Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti koristi se širokim rasponom tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih iz drugih audiovizualnih umjetnosti, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svježinom i emocionalnom dojmljivošću.

Ništa manje značajan nije ni Ježić u magli (1975.) koji je svoje mjesto pronašao i u petominutnom sažetku cjelokupne ruske umjetnosti, znanosti i kulture na proteklim Olimpijskim igrama u Sočiju.

Norštejnovo djelo ulazi u sve antologije najvažnijih ostvarenja druge polovice 20. stoljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Publika Animafesta 2014. imat će prilike vidjeti i 25. listopad – prvi dan (1968.) nadahnut sovjetskom avangardom, kao i animirani spektakl Bitka kod Keržence (1971.) temeljen na djelu slavnog skladatelja Rimski-Korsakova i ruskoj srednjovjekovnoj tradiciji.

Iznimna su i danas rado gledana ostvarenja i Lisica i zec (1973.) te Čaplja i ždral (1974.) u kojima se očituje prepoznatljiv rukopis majstora koji tradiciju folklora, bajke i basne sa slavenskim senzibilitetom i inovativnim tehnikama povezuje u originalnu cjelinu.

Jurij Norštejn bit će i jedna od tema Međunarodnog znanstvenog simpozija Animafest Scanner 2014. koji će se u sklopu festivala održati 4. i 5. lipnja u Velikoj dvorani Školske knjige (Masarykova ulica 28). Ovaj skup novi je korak u Animafestovu kontinuiranom podupiranju znanstvenog interesa za animirani film, a među izlagačima na simpoziju naći će se i vodeći teoretičar animacijskih studija Paul Wells.

Znanstvenici iz Kine, Australije i Velike Britanije raspravljat će i o proširenoj animaciji te aktualnim trendovima animacijskih studija. Počasni prvi izlagač bit će, pak, Marcel Jean – ravnatelj festivala u Annecyju i ovogodišnji dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike