Novi rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras pohvalio se kako LGBTQ studentima na Filozofskom fakultetu ‘dopušta da izvjese svoje plakate’

damir

Damir Boras, koji je jučer izabran za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu, izazvao je salvu kritika zbog svoje izjave kako će u svojem radu ‘promicati temeljne biblijske vrijednosti’.

Uslijedile su brojne kritike na tešku povredu znanstvenih i sekularnih načela, a najžešći je odgovor bio onaj od uglednog hrvatskog kemičara dr.sc. Pavla Močilca koji je Borasa u otvorenom pismu upitao o kojim to biblijskim vrijednostima govori – genocidu, kamenovanju ili ropstvu? (KlikKlik).

Boras je za T-portal odgovorio kako je mislio na ‘opće vrijednosti morala, etike, izvrsnosti, rada, poštovanja drugoga i ljubavi prema bližnjem koja se jednako iskazuje i u građanskoj hrabrosti. To su vrijednosti koje ne dijelimo samo mi kršćani, katolici, nego i agnostici’ (KlikKlik).

Na pitanje što misli o činjenici da neke udruge smatraju kako su biblijske vrijednosti često kontradiktorne te da nisu uvijek u skladu s idejama o općim ljudskim pravima koje, među ostalima, uključuju i prava manjina poput LGBTQ zajednica i sl., Boras je odgovorio da se takve interpretacije ne mogu njemu imputirati.

‘Ja sam član Hrvatske starokatoličke crkve, no moje djelovanje na fakultetu pokazuje da su mi sve orijentacije ljudi prihvatljive i sve su to, kao što mi kažemo i na portalu naše crkve, božja djeca. Mi to tako gledamo. Ja izrazito poštujem LGBTQ zajednicu. Na našem fakultetu studenti čak imaju i svoju takvu udrugu. Oni imaju moju punu potporu kao dekana da održavaju svoje sastanke na fakultetu, da izvjese svoje plakate kada trebaju… Ne može se neke upotrebe određenih formula pripisivati svima. To su etikete’, rekao je.

Leave a Reply