FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Otvoren deveti Queer Zagreb festival

objavljeno:

27. 04. 2011.
Otvoren deveti Queer Zagreb festival

Izvedbom predstave Joseph pred dvjestotinjak posjetitelja u kazalištu Gavella otvoren je deveti po redu Queer Zagreb festival koji će se održavati na nekoliko lokacija u centru grada, uključujući i filmski segment Queer Azija rezerviran za prostore kina Europa, sve do 6. svibnja.

I ove će godine festival predstaviti niz umjetnica i umjetnika s područja Europe i SAD-a čiji rad propitkuje normativnost, rodno izražavanje i identitete; što je dugogodišnja platforma festivala koju je upravo prikladno objedinila večerašnja premijera ‘Josepha’ njemačkog koreografa Luce Giacoma Schultea, inače suradnika dugogodišnjeg gosta Queer Zagreb festivala Raimunda Hogea, s partnerom na pozornici – američkim tamnoputim plesačem Josephom P. Cookseyjem u scenskoj igri kretnji, međusobnih intervencija na pokrete i utjecaja na nadolazeće radnje na sceni.

Sama predstava neodoljivo većinu je gledatelja podsjetila upravo na prošlogodišnju izvedbu Raimunda Hogea na krovu Zagrebačkog plesnog centra, no, scenska radnja, kretnje i akteri ipak nisu bili dovoljni da baš sve prisutne u jednakoj mjeri zaintrigiraju i uvuku u svoj svijet.

Crpeći inspiraciju Wagnerom, Sautetom i Shakespeara u Verdijevu aranžmanu, kako je pisala Una Bauer u prethodnom tekstu, ‘Joseph’ je neodvojiv od queer motiva kazališne i filmske povijesti – počevši od lika Romy Schneider iz filma ‘Cesar i Rosalie’ koja se nalazi usred ljubavnog trokuta s dvojicom muškaraca do Lady Macbeth koja sustavno potiskuje normativne ženske osjećaje majčinstva, suosjećanja i krhkosti usred borbe za društvenim statusom – sve odreda queer momenti kulture kojima Luca Giacomo Schulte konstituira položaj crnog plesača u zapadnom kulturnoj povijesti igrajući se na pozornici s partnerom i okosnicom izvedbe Josephom P. Cookseyjem.

Rastezanje mišića za nadolazeće festivalske dane

Doziranjem queerom nastavljamo i danas uz čak tri izvedbe. Sa dva plesna performansa publiku će počastiti otac irskog suvremenog plesa John Scott u izvedbama ‘Akcije’ i ‘Ples naklona’ u kazalištu Gavella s početkom u 20 sati; te prva predstavnica talijanskog segmenta ovogodišnjeg Queera Silvia Costa u izvedbi ‘Odmaranje sjemenja’ s početkom u 21:30 u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Dok će u semi-erotičnoj igri dvaju tijela u ‘Akcijama’ Scott predstaviti svoj prepoznatljivi suvremeno-plesni te još uvijek neprepoznatljiv i nov izričaj; u solo nastupu ‘Ples naklona’ svjedočit ćemo komunikativnosti koja se najbolje i najprije uspostavlja, za autora, u samoći.

Sama će biti i Silvia Costa, inače pripadnica skupine Plumes Dans La Tete, koja će odmarajući se u akvariju predstaviti oku nevidljivo „ništavilo“ početka prije početka, prednatalnog razdoblja simboliziranog akvarijem napunjenim bijelom tekućinom u kojem se sjeme, odnosno autorica, bori da ugleda svjetlo dana predočavajući pritom gledateljima dramatičnu notu hibernacije koje smo i sami jednoć bili dio. Plumes Dans La Tete samo je početak jakog talijanskog segmenta kakav nas očekuje u narednim festivalskim danima nastupima skupina Singelossa te Ricci/Forte.

Uz ove energično-emotivne performanse plesa i plivanja rastegnite um i tijelo za nadolazeće dane Queer Zagreb festivala 2011.

Druženje je nakon otvorenja nastavljeno na friendly lokacijama u gradu, no oči naših kamera su se u tom trenutku ipak ugasile. Za potpuni festivalski doživljaj posjetite jednu od izvedbi, a u međuvremenu oko možete baciti na fotogaleriju s otvorenja (klik na link ovdje) i promo video.

Fotografije: Darko Vaupotić

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike