Ugandska vlada pozvala Ustavni sud da odbaci tužbu koju su protiv nje podnijeli aktivisti za ljudska prava

Bill_protest_3_0_0_2

Ugandska vlada vjeruje kako gej aktivisti neće moći dokazati na Ustavnom sudu da je drakonski anti-gej zakon, koji je u veljači stupio na snagu, u suprotnosti s odredbom ugandskog ustava koja svim građanima jamči jednakost i pravo na slobodu od okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja.

Ugandska je vlada krenula u pravnu bitku s ljudskopravaškim organizacijama koje su podnijele tužbu na sudu, nadajući se da će zakon biti ukinut sudskom odlukom budući da nije u suglasnosti s ugandskim ustavom.

Ugandska je vlada kazala kako očekuje od Ustavnog suda da odbaci tužbu koja je podignuta protiv nje zbog anti-gej zakona koji za homoseksualnost predviđa doživotnu zatvorsku kaznu.

Glasnogovornik ugandske vlade Ofwondo Opondo, kazao je: ‘Oni koji se protive anti-gej zakonu trebali bi pročitati 91. članak Ustava’.

91. članak ugandskog ustava odnosi se na pravo parlamenta da donosi zakone koji doprinose boljitku ugandskog društva.

Podnositelji tužbe tvrde kako anti-gej zakon krši nekoliko odredbi ustava, između ostalog i članak 21. koji svima garantira jednakost i slobodu od diskriminacije. Odlučivši regulirati ponašanje gej osoba, a istovremeno ne regulirajući ponašanje heteroseksualnih osoba, ugandska je vlada prekršila ovu odredbu ustava, smatraju aktivisti.

Aktivisti smatraju i kako je članak anti-gej zakona koji zabranjuje ‘promoviranje homoseksualnosti’ također u koliziji s ugandskim ustavom, tj. odredbom koja svim ugandskim građanima jamči slobodu izražavanja, slobodu savjesti i slobodu udruživanja.

Ustavni sud još nije odredio datum saslušanja o slučaju.

Leave a Reply